Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Керівниця обласного лабцентру роз’яснила, як триває процес отримання результатів тестів на COVID-19

Дата: 16.11.2020 15:15
Кількість переглядів: 265

При обласному контактному центрі діє цілодобова безкоштовна «гаряча лінія» – 0-800-508-876. Зі стрімким поширенням COVID-19 надходять різні питання щодо коронавірусної хвороби. 

Одне із найбільш запитуваних – чому інколи доводиться чекати на результати тесту п’ять днів. Процес забору та дослідження пояснила керівниця Черкаського обласного лабораторного центру Людмила Кравченко.

Після забору біологічного матеріалу, який відбувається за направленням сімейного лікаря у лікувально-профілактичному закладі, його відправляють у Черкаський обласний лабораторний центр. Доставка матеріалу триває 1 день.

Після прийому біологічного матеріалу в обласному лабораторному центрі, фахівець кодує всі зразки, ставить штрих-код на кожну пробірку. 

Людмила Кравченко

Після цього весь матеріал потрапляє до вірусологічної лабораторії. Там лаборант класифікує пробірки за категоріями – хворі, з підозрами. І спочатку починає працювати зі зразками носоглоткових змивів хворих людей.

Зразки проходять двоетапну перевірку. Лаборант працює над виділенням РНК, яка  є носієм генетичної інформації. Суть методу полягає у виявленні фрагменту РНК збудника, тобто вірусу в пробі. Метод досить складний, але дозволяє виявити вірус навіть якщо в пробі знаходиться всього єдина молекула його геному. Виділення РНК триває 4-4,5 години.

Це кропітка робота, каже Людмила Кравченко, адже потребує абсолютної точності і уважності лаборанта під час виділення РНК.

Потім зразки поміщають в ампліфікатор. Це спеціальний апарат, який перевіряє, чи є у зразках вірус covid-19. Ампліфікація триває дві години.

Ще півтори години фахівці оцінюють результати досліджень і вносять їх в базу даних. Після цього отриману інформацію відправляють сімейним лікарям тих людей, які направляли зразки на виявлення covid-19. 

В цілому на обробку одного зразка йде до 24 годин.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора