Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Правоохоронці щодо протидії домашньому насильству: Намагаємося бути психологами. Водночас застосовуємо й каральні функції

Дата: 25.11.2020 17:10
Кількість переглядів: 218

Фото без опису

Заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП в Черкаській області Олексій Прокопенко розповів сьогодні на брифінгу в ОДА про роботу в напрямку протидії домашньому насильству в регіоні.

Нагадаємо, від сьогодні й до 10 грудня проходитиме всесвітня акція «16 днів проти насильства», мета якої привернути увагу громадськості до проблем гендерно зумовленого насильства.

Олексій Володимирович розповів, що саме поліція першою має виїхати на місце виклику та оперативно відреагувати. Фахівці структури, за словами пана Олексія, намагаються бути більше психологами, аби вирішити проблему, не покарати, а навпаки зрозуміти ситуацію, допомогти врегулювати та вирішити проблему, з’ясувати причини і чи є потреба в залученні інших служб. А вже потім ухвалюють рішення про відповідні каральні функції.

За словами фахівця, за вчинення домашнього насильства порушники несуть кримінальну, адміністративну відповідальність, також винесення термінових заборонних приписів.

– За період цього року до поліції надійшло 5206 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства, – зазначив пан Олексій, – за результатами яких склали 2560 адмінпротоколів, порушено 44 кримінальні провадження. Водночас бачимо різницю: заяв 5 тисяч, протоколів – 2 тисячі. Це свідчить про те, що навіть не зважаючи на оперативне реагування правоохоронців, а це близько 5-10 хвилин по місту для виїзду на виклик, потому потерпілі не завжди наважуються писати заяву, часто через те, що залякані. А без особистої заяви ми не можемо рухатись далі, зафіксувати випадок. У такому разі звертаємось до інших профільних служб, які проводять відповідну подальшу роботу з громадянами.

Олексій Володимирович розповів про місцеву мобільну бригаду швидкого реагування, яка була створена торік. Працівники поліції, які у складі бригади, пройшли відповідні тренінги й курси та реагують виключно на факти вчинення домашнього насильства:

– Ці фахівці мають розуміти психологію людини, аби останні не відчували агресії від правоохоронців. Ми намагаємось уникати такого бар’єру, щоб люди розуміли, що ми не каральний орган, а структура, яка надає допомогу. Фахівці бригади працюють цілодобово. Плануємо, що подібні діятимуть в усьому регіоні.

Зауважимо,  у період із 25 листопада до 10 грудня в Україні проходитиме всесвітня акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року офіційно підтримується міжнародною спільнотою.

Мета акції – привернення уваги громадськості до проблем гендерно зумовленого насильства, формування нетерпимого ставлення до будь-яких форм насильства за ознакою статі.

У цей період Будинок рад буде підсвічено помаранчевим кольором

Головне управління Нацполіції в області так само долучається до акції «16 днів проти насильства», зокрема й допомагатиме в роботі профільним службам.

 

Номери екстрених служб та гарячих ліній:

Національна дитяча лінія: 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)
116111 (безкоштовно з мобільних телефонів)
Безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства: 0 800 500 335 (зі стаціонарних телефонів)
116123 (з мобільних телефонів)
Національна поліція: 102
Безкоштовна гаряча лінія для жертв домашнього насильства: 15-47 (працює цілодобово)
Безоплатна правова допомога цілодобова «гаряча» лінія: 0 800 213 103

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора