Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вирішення питання про зміну юрисдикції релігійної громади у Бужанці – компетенція суду

Дата: 22.12.2020 08:45
Кількість переглядів: 176

Фото без описуЗгідно із Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації» всі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Лише такої позиції дотримується Черкаська ОДА. Щодо ситуації у с. Бужанка Лисянського району: вирішення цього питання є компетенцією судових органів влади.

Про це інформують у секторі мистецтв, релігій та національностей Черкаської ОДА.

У 2019 році близько 50 вірян релігійної громади “Парафія Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії Уманської єпархії Української Православної Церкви” (с. Бужанка Лисянського району) проголосували за зміну юрисдикції релігійної громади. Тобто за внесення змін до статуту релігійної громади, в тому числі зі зміною підлеглості із Уманської єпархії Української Православної Церкви на Харківсько-Полтавську єпархію Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Для реєстрації змін до статуту членами громади були підготовлені необхідні документи.

Відповідно до вимог чинного законодавства Черкаською ОДА було видано розпорядження за № 596, від 25.09.2019 про внесення змін до статуту цієї релігійної громади.

Однак відповідне розпорядження Черкаської ОДА щодо внесення змін до статуту, оскаржив керівник релігійної громади  “Парафія Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії Уманської єпархії Української Православної Церкви”. Відповідно до поданої скарги настоятеля вказаної громади тодішнє керівництво Черкаської ОДА видало розпорядження за № 606, від 02.10 2019р, яким попереднє розпорядження визнано таким, що втратило чинність.

На це відреагували віряни релігійної організації “Парафія Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії Уманської єпархії Української Православної Церкви” (с. Бужанка Лисянського району), які, власне, і проголосували за зміну підлеглості, подавши позов до Черкаського окружного адміністративного суду про скасування розпорядження.

Вирішення цього питання є компетенцією виключно судових органів влади.  

Відповідно до норм чинного законодавства всі питання щодо діяльності релігійних організацій в Україні мають вирішуватися виключно на засадах законності та рівності всіх релігійних організацій перед законом. 

Черкаська ОДА, як орган державної виконавчої влади, діє виключно на підставі норм чинного законодавства та визначених меж повноважень. Відповідно у своїй діяльності не допускається встановлення  будь-яких переваг або обмежень однієї релігії перед іншою чи серед релігійних організацій. Адже всі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Розгляд вищезгаданої справи є компетенцією виключно судових органів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора