Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Після передачі землі громадам безкоштовну приватизацію земельних ділянок здійснюють органи місцевого самоврядування

Дата: 19.01.2021 11:24
Кількість переглядів: 242

Фото без опису       Восени 2020 року відповідно до указу Президента України й постанови Уряду активізовано роботи з передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну всім без виключення територіальним громадам.

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області на виконання законодавчих актів та згідно зі статтями 117, 122 Земельного кодексу України передало земельні ділянки площею понад 120 тис. га в комунальну власність територіальних громад Черкащини. Тож нині розпорядником цих ділянок є територіальні громади.

Важливо, що процедуру оформлення земельних ділянок у власність чи користування не потрібно починати з нуля, бо ж видані Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області рішення про надання дозволу на розробку проєкту із землеустрою мають необмежений термін дії.

Проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється на замовлення громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, які обумовлюються угодою сторін.

Надалі відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність чи користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, у двотижневий термін із дня отримання погодженого проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом – після отримання позитивного висновку такої експертизи) ухвалює рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки й надання її у власність.

З огляду на зазначене вище, громадяни з документацією, розробленою на основі дозволу, виданого Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області, можуть звернутися до територіальної громади за місцем розташування земельної ділянки.

Рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування на пленарному засіданні за підтримки більшості депутатів від загального складу ради.

Довідково:

Передача з державної в комунальну власність земель сільськогосподарського призначення всім без виключення територіальним громадам відбувається відповідно до Указу Президент України від 15.10.2020 № 449 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» та Постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2020 № 1113 «Деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин».

Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, що передані в комунальну власність, розміщено на офіційному сайті Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в розділі «Передача земель громадам».

За інформацією Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора