Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

При вартості газу 6,99 грн за кубометр тариф на тепло майже не зміниться, – черкаський теплопостачальник

Дата: 27.01.2021 15:16
Кількість переглядів: 243

Черкаська обласна державна адміністрація продовжує вести діалог із теплопостачальними підприємствами області. Сьогодні відбулася нарада за участі директора департаменту інфраструктури та житлово-комунального господарства Сергія Чубаня та  керівника “Черкаситеплокомуненерго” Павла Карася. 

Під час зустрічі обговорили можливості зменшення затрат підприємства, аби знизити вартість послуг для кінцевого споживача. 

За словами Павла Карася, вартість теплопостачання напряму залежить від вартості газу, який на 60% є складовою тарифу. Є й інші складові, але не такі значні, як газ. Наприклад, на сьогодні збільшився прожитковий мінімум, що несе за собою зростання витрат на заробітні плати працівникам комунальному підприємству.   

Комунальне підприємство, на жаль, не має внутрішніх резервів, аби покривати різницю в тарифах. Залишки, які накопичили за рахунок теплої минулорічної зими, спрямували на погашення різниці вартості газу ще в грудні 2020-го року. Це дозволило не збільшити тариф. До того ж на сьогодні ми не можемо змінити постачальника газу, оскільки маємо борги за минулі періоди перед “Нафтогазом”. Але якщо ціна на газ найближчим часом не зростатиме – вартість тепла не збільшуватиметься. Встановлення максимальної граничної ціни на газ для населення на рівні 6,99 грн з ПДВ за кубометр дозволить суттєво не підвищувати тариф на теплопостачання для черкащан. Споживачі майже не відчують різниці, – говорить керівник комунального підприємства. 

Серед проблемних питань – нарахування пені від газопостачальника. Відповідно до угоди з “Нафтогазом”, “Теплокомуненерго” зобов’язане проводити розрахунки за використаний газ ще до того, як отримає кошти від власних споживачів. Попри те, що населення вчасно сплачує власні рахунки, пеня за угодою все одно виникає, що спричиняє додаткові витрати підприємства.

“Черкаситеплокомуненерго” просить Черкаську ОДА звернутися до вищого керівництва країни щодо встановлення ціни на газ на початку місяця, аби підприємства могли заздалегідь розраховувати рентабельність та використовувати альтернативні джерела. А також розглянути можливість зміни газопостачальника при наявності у підприємства боргів, що, за словами Павла Карася, дозволить стати багатьом теплопостачальникам країни повноцінними учасниками ринку газу. 

Як наголошує в.о. голови Черкаської ОДА Віктор Гусак, адміністрація готова до діалогу із усіма, хто готовий надавати конструктивні пропозиції. 

Нагадаємо, що Уряд підготував та реалізовує 8 кроків, які сприятимуть зменшенню тарифів для українців. 

Зокрема, громадяни, у яких встановлене електроопалення, отримають компенсації від держави. На це уряд спрямував 1,4 мільярда гривень.

Крім того, це буде стосуватися не лише українців, які мають електроопалення, а й багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Аби отримати компенсацію не треба буде кудись ходити і носити довідки, їх нарахують автоматично.

НКРЕКП встановила максимальний тариф на розподіл на рівні 1,79 грн за кубометр, а Уряд вже запровадив до кінця опалювального сезону максимальну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубічний метр.

«Ми підкреслювали, що це гранична ціна. Тобто, газопостачальні компанії можуть ставити ціну і менше, аби боротися за споживача. Вчора газопостачальні компанії опублікували свої ціни, і ми побачили, що дійсно є ціни, менші за 6,99 грн», — зауважив очільник Уряду Денис Шмигаль.

Крім того, Прем’єр-міністр зазначив, що цього тижня мають фіналізувати меморандум щодо тарифів на опалення й гарячу воду з Асоціацією міст України. Також буде ухвалено рішення, яке дасть змогу не застосовувати штрафи чи пеню за невчасно сплачені газ і тепло у січні. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора