Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Звенигородщині відзначили 77-му річницю з Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Дата: 28.01.2021 10:45
Кількість переглядів: 376

 

28 січня 2021 року Звенигородщина відзначає 77-му річницю з Дня визволення Звенигородки від німецько-фашистських загарбників.

Сьогодні з метою вшанування пам'яті загиблих відбулося покладання квітів до пам’ятного знака Пагорба Слави  та вшанування загиблих хвилиною мовчання.

У заходах взяли участь заступник голови Звенигородської РДА Юрій Піковський, голова Звенигородської міської ради Олександр Саєнко та йперший заступник міського голови Валерій Маренич, а також голова міської організації ветеранів Алла Мартиненко.

ДОВІДКОВО:

24 січня розпочалася операція на Корсунському напрямі, яка називалася Корсунь-Шевченківською битвою, або «Українським Сталінградом». Аби дезорієнтувати гітлерівців, операцію було розпочато раніше запланованого. Стрімкий наступ військ 1-го і 2-го Українських фронтів примусив німців терміново перекидати танкові з’єднання з Кіровоградського напряму, щоб перешкодити утворенню Корсунь-Шевченківського «котла». Однак механізовані підрозділи 20-го гвардійського корпусу генерала І.Г. Лазарєва не тільки відбили атаки німців, а й 28 січня 1944 року визволили місто Звенигородку і зустрілися з танкістами 233-ї бригади 6-ї армії. Кільце замкнулося. Окупація міста тривала два з половиною роки – з 29 липня 1941 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора