Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Черкаській ОДА обговорили хід проведення земельної реформи

Дата: 01.02.2021 12:00
Кількість переглядів: 185

Проведення земельної реформи, порядок проведення земельних торгів, механізм розпорядження землями сільськогосподарського призначення територіальними громадами. Ці та інші питання обговорили під час наради у Черкаській ОДА  за участі сільських, селищних та міських голів громад. 

Нагадаємо, що в Україні стартувала земельна реформа, мета якої – упорядкувати ринок землі, унеможливити корупційні схеми у земельних відносинах,  і головне – дати поштовх українській економіці. У межах старту земельної реформи наприкінці минулого року громади Черкащини першими розпочали отримувати акти про передачу сільськогосподарської землі, яка перейшла з державної у комунальну власність.

За словами заступника голови Черкаської ОДА Романа Карманніка, на сьогодні важливо забезпечити комунікацію із відповідальними фахівцями на місцях, оскільки саме органам місцевого самоврядування були передані низка розпорядчих повноважень. Адже в громадах поки що немає досвіду розпорядження землями с/г призначення за межами населеного пункту. Тому такі наради мають стати надалі регулярними. 

Як відомо, в Україні відновило роботу Міністерство аграрної політики, а Держгеокадастр  переходить у його підпорядкування. Відповідно розпочате реформування територіальних підрозділів Держгеокадастрів.

Детально про хід земельної реформи розповів начальник головного Управління Держгеокадастру у Черкаській області Ігор Віштак. 

За його словами, земельна реформа – одна із найважливіших для аграрної країни. Вона передбачає: 

  • децентралізацію — державні землі переходять у повноцінне розпорядження громад;
  • дерегуляція землеустрою — спрощення та поліпшення процедур у сфері земельних відносин;
  • поступове відкриття ринку землі та провадження переважного права — у орендаря з’явиться переважне право на придбання земельних ділянок;
  • просторове планування —  комплексне планування територій громад та створення умов для інвестицій; 
  • прозорість системи — забезпечення публічності та відкритості інформації про землю та ресурси;
  • електронні земельні торги — чесний та відкритий спосіб торгів на аукціонах;
  • подолання корупції та земельного рейдерства.

ГУ Держгеокадастру в області вже передано 130 тисяч гектарів землі державної власності с/г призначення територіальним громадам області. Проте значна частина ділянок все ще перебуває у державній власності через те, що органи місцевого самоврядування не вчинили дії по її перереєстрації. 

Ігор Віштак поінформував громади області про структурні зміни в районах:

  • На сьогодні Держгеокадастр реформується із розпорядчої у сервісну службу. Однак функція контролю за використанням та охороною земель залишається за Держгеокадастром. У районах Черкащини відділи кадастру ліквідовуються. Однак важливо, що в районах залишається вагомий фонд паперової документації.  Тому попередньо є рішення залишити по 3 земельних спеціаліста в районах за старим адмінустроєм. А в новоутворених районах – по 5 фахівців. Також по області будуть працювати 25 інспекторів відділу контролю за використанням та охороною земель. Тому у територіальних громадах мають бути створені або ж доукомплектовані відповідні земельні відділи, – наголошує Ігор Віштак. 
  • Разом із тим розмежувати остаточно повноваження між органами місцевого самоврядування та Держгеокадастром має законопроєкт № 2194.  Документ удосконалює систему управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Він передбачає передачу державних сільгоспземель у комунальну власність, а функцій контролю в земельній сфері — місцевим органам влади. Водночас проєкт № 2194 спрямований на дерегуляцію землеустрою та усунення корупційних ризиків у земельній сфері. 

    За словами Віштака, органи місцевого самоврядування мають не забувати, що відповідальні за земельну політику в громадах. 

  • У ході наради фахівці ГУ Держгеокадастру в області відповіли на питання від представників громад, а також детально окреслили наступні питання: 

    – наповнення Державного земельного кадастру актуальними та достовірними відомостями;

    – порядок користування, порядок проведення земельних торгів, поновлення НГО земель населених пунктів;

    – механізм реалізації повноважень по розпорядженню землями сільськогосподарського призначення територіальними громадами;

    –  здійснення державного нагляду у частині дотримання земельного законодавства, використання та охороною земель усіх категорій та форм власності. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора