Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Всеукраїнському форумі «Україна 30. Платіжка» Держенергоефективності представило шляхи зменшення енергозалежності країни

Дата: 16.02.2021 15:35
Кількість переглядів: 197

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко окреслив потенціал, переваги і стимули для української біоенергетики під час виступу у панельній дискусії “Перспективи відмови від традиційних джерел енергії на користь альтернативних”. Захід відбувся у рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка», ініційованого Офісом Президента України.

«Ми маємо усі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Так, у 2019 р. країна використала близько 30 млрд м3 газу, з яких 14 млрд м3 імпортувала і заплатила за це 3 млрд доларів. При цьому, максимальний потенціал використання біоенергетичних ресурсів для заміщення газу становить в еквіваленті біля 37 млрд м3. Використавши навіть половину цього потенціалу, ми можемо повністю відмовитися від імпорту блакитного палива», – наголосив Ю.Шафаренко.

«Слід зазначити, що тепло, вироблене з місцевих видів палива, є дешевшим для споживачів на відміну від газового», – додав Ю.Шафаренко.

Заступник Голови Агентства уточнив, що:

вирощування енергокультур дає змогу максимально замістити до 20 млрд м3 у рік;

використання третини агровідходів – до 10 млрд м3 у рік;

виробництво біометану – ще 8 млрд м3 газу в рік.

Щоб стимулювати інвестиції у біоенергетичні проєкти, Держенергоефективності спільно з Міненерго та БАУ підготовлено низку законопроєктів, а саме – щодо запровадження ринку твердого біопалива, ринку рідких біопалив, ринку біометану, активізації вирощування енергорослин, звільнення біомаси від податку на викиди СО2.

Важливість розвитку біоенергетики підтвердив Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України: «Якщо взяти усі імпортовані енергоресурси, то країна за них сплатила близько 17 млрд доларів у 2019 році. Ці кошти мають залишатися всередині країні. Їх треба освоювати завдяки розвитку відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива».

На критичній необхідності активних дій для розвитку «зеленої» енергетики, щоб не стати абсолютно імпортозалежною країною, наголосили й інші спікери.

Вадим Улида, президент Всеукраїнської громадської організації «Вища рада енергоаудиторів та енергоменеджерів України», та Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, звернули увагу на нинішній стан традиційної енергетики, потребу в маневрованих потужностях та інвестиціях у «чисту» енергетику.

Про значний потенціал водневої енергетики та широкі можливості для співпраці України з ЄС у цій сфері розповів Степан Кудря, директор ІВЕ НАН України, завідувач відділу вітроенергетики.

Підсумовуючи, заступник Голови Юрій Шафаренко зауважив, що Україна може бути повністю енергонезалежною державою – потрібно лише вміло скористатися потенціалом власних енергетичних ресурсів.

Довідково:

Всеукраїнський форум «Україна 30. Платіжки» (http://ukraine30.com)— це майданчик для діалогу про енергетичну незалежність країни, диверсифікацію джерел постачання, зниження частки традиційних джерел енергії та розвиток альтернативної енергетики.

За інформацією Держенергоефективності

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора