Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

294 проекти регіонального розвитку відібрані для фінансування у 2021 році коштом ДФРР

Дата: 22.02.2021 08:30
Кількість переглядів: 206

Перше засідання Комісії з відбору проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2021 році відбулося 18 лютого.

В цьому році Комісія вперше засідала у розширеному складі. У відборі проектів взяли участь 20 народних депутатів України –  представників Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що представляють 6 парламентських фракцій і депутатських груп. Також у Комісію увійшли представники кількох міністерств, у сферу інтересів яких входить питання розвитку регіонів у різних галузях: медицина, спорт, освіта та культура.

В Державному бюджеті на 2021 рік  передбачено 4,5 млрд гривень на Державний фонд регіонального розвитку. Це наполовину менше, ніж передбачено Бюджетним кодексом. Згідно з цим документом обсяг ДФРР має становити не менше 1% доходів загального фонду державного бюджету на відповідний рік. Отже у цьому році ця сума мала складати 9,3 млрд.

«Державний фонд регіонального розвитку – це один з головних інструментів держави, який втілює наше бачення прогнозованого та сталого економічного і соціального розвитку регіонів. Законодавством щодо ДФРР визначено, що проекти гарантовано мають бути завершені. Таким чином ми уникаємо довгобудів. Цього року за рахунок ДФРР фінансуються проекти двох пріоритетів – якісне відновлення інфраструктури в регіонах та проекти економічного розвитку», – зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Саме тому сьогодні відбувається реформа підходів функціонування ДФРР. Зокрема, законопроектом №4200, який вже подано на розгляд Верховної Ради та опрацьовується в комітетах, Державний фонд регіонального розвитку визначається в обсязі не менше 2% на 2022 рік та не менше 3% прогнозного обсягу доходів загального фонду Державного бюджету України на відповідний рік починаючи з 2023 року.

«Відповідний обсяг коштів має забезпечити виконання програм і проектів регіонального розвитку, що мають на меті розвиток регіонів і відповідають пріоритетам, визначеним у Державній стратегії регіонального розвитку та відповідних регіональних стратегіях розвитку», – наголошує Олексій Чернишов.

За словами Міністра, стабільність фінансування ДФРР дозволить відновити інфраструктуру у кожній новоствореній територіальній громаді протягом наступних трьох років – збудувати чи відремонтувати школи, забезпечити дітей місцями у садочках, забути про старі радянські лікарні, створити центри культурних послуг чи центри безпеки, а також створити сучасну і доступну спортивну інфраструктуру у регіонах.

Наразі від регіонів надійшли пропозиції щодо фінансування з ДФРР 294 проектів на суму 4,2 млрд гривень, з яких 148 – перехідні проекти, що розпочались у минулих роках.

Комісія підтримала всі проекти регіонального розвитку, до яких не було зауважень, та рекомендувала включити їх в проект розпорядження Кабінету Міністрів України щодо затвердження проектів, що фінансуватимуться у 2021 році за рахунок коштів ДФРР.

Також в цьому році продовжується програма Президента «Велике будівництво». Нагадаємо, що відповідно до вимог Порядку використання коштів ДФРР, всі проекти, що фінансуються за рахунок цієї програми відбираються регіонами на конкурсних засадах. Наразі такий конкурсний відбір на 2021 рік ще не завершили Одеська та Черкаська ОДА. Причина в тому, що плани заходів з реалізації регіональних стратегій у цих областях будуть затверджені тільки на цьому тижні. І вже після цього оперативно буде проведений конкурсний відбір проектів.

Окрім того, Олексій Чернишов наголосив, що проекти, які будуть фінансуватися за рахунок коштів ДФРР у 2022 році, відповідно до Бюджетного кодексу, Комісія має відібрати до серпня 2021 року. Отже паралельно вже розпочинається новий відбір проектів регіонального розвитку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора