Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Кабінеті Міністрів презентували напрацювання зі створення безбар’єрного простору в Україні

Дата: 10.03.2021 11:25
Кількість переглядів: 200

На засіданні міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів за участі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та першої леді Олени Зеленської презентували пропозиції до проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Безбар’єрність має стати державною політикою та новою суспільною нормою. На цьому наголосила перша леді України Олена Зеленська.

«Сьогодні ми зустрілися, щоб звіритись, як рухається процес підготовки Стратегії. Для мене було важливим побачити, що до роботи залучена велика команда експертів, які напрацювали понад 600 пропозицій та ініціатив. Було проведено понад 30 інтерв’ю з фахівцями відповідних галузей та 15 стратегічних сесій. Тож є всі передумови, аби Стратегія жила не тільки на папері, а й була реалізована», – зазначила Олена Зеленська.

Працюючи над Стратегією, експертні групи вивчили та обговорили поточний стан справ, ключові виклики для безбар’єрності в Україні. На цій основі було підготовано комплекс рішень та ініціатив, які б сприяли побудові безбар’єрності в різних сферах. Крім того, при розробці ініціатив було проаналізовано кращі міжнародні практики створення безбар’єрного простору, зокрема країн Європейського Союзу, США, Канади, Великої Британії, Сінгапуру, Японії та ін.

Свої напрацювання за всіма шістьма напрямками безбар’єрності експерти презентували на засіданні міжвідомчої робочої групи. Члени робочої групи, зокрема керівники профільних Міністерств, взяли активну участь в обговоренні презентованих ініціатив.

Проєкт Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні планується оприлюднити 9 березня, коли розпочнеться процес його громадського обговорення.

Після доопрацювання та погодження документу з дотичними органами державної влади вже у середині квітня його передадуть на розгляд та затвердження Кабінету міністрів України.

Довідка.

Національна стратегія створення безбар’єрного простору в Україні розробляється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання указу Президента України. Вона включатиме заходи для усунення перепон у різних сферах життя, посилення можливостей та забезпечення рівних прав для всіх українців. Йдеться про досягнення безбар’єрності у шести вимірах: освітньому, громадянському, цифровому, фізичному, суспільному та економічному. Також стратегія міститиме чіткі індикатори щодо ефективності впровадження її ініціатив.

Координує роботу над Стратегією міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України під головуванням міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. До розробки Стратегії також долучилися більш ніж 230 експертів, понад 50 громадських організацій та аналітичних центрів із різних регіонів країни. Аналітичну та технічну підтримку надає експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР «Єднання» та ГО «Безбар’єрність». Ця діяльність здійснюється за сприяння проекту ПРООН «Права людини для України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора