Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Лисянські лісівники цієї весни висадять 9 деревних порід на 85-ти гектарах

Дата: 11.03.2021 09:02
Кількість переглядів: 236

У Лисянському лісгоспі заплановано здійснити відтворення лісів на загальній площі – 84,9 га, з них лісовідновлення – 50,4 га, природне поновлення – 29,2 га та 5,3 га – створення нових лісів. Крім того, частково планується провести заліснення зрубів поточного року. Про це інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Для цього у лісорозсадниках підприємства виростили 412,2 тис. шт. сіянців основних лісоутворюючих та другорядних порід. З них: дуб звичайний – 252,9 тис. сіянців, модрина європейська – 22,8 тис. сіянців, клен татарський – 19 тис. сіянців, горіх чорний – 18 тис. сіянців, сосна кримська – 15 тис. сіянців, ясен звичайний – 8,8 тис. сіянців, ялина звичайна – 4,7 тис. сіянців, гледичія триколючкова – 3,2 тис. сіянців, маслинка вузьколиста – 2,9 тис. сіянців, абрикос звичайний – 1,6 тис. сіянців та липа дрібнолиста – 245 шт. сіянців та інші – 63,1 тис. сіянців.

«З 2019 року ми повністю відмовилися від створення монокультур. Практикуємо створення лісових культур дуба звичайного разом з іншими деревними породами. У 2021 році плануємо висаджувати 9 видів різних порід. Крім дуба, висаджуватимемо модрину європейську, сосну, ясен, клен, липу. На ярах – сосну кримську та дуб звичайний разом із супутніми породами, кленом татарським та липою дрібнолистою», – говорить директор Лисянського лісгоспу В’ячеслав Шако.

Для висіву в розсадники минулого року було заготовлено 6467,45 кг насіння деревних та чагарникових порід. Загалом 14 видів, серед яких дуб звичайний та червоний, липа дрібнолиста, клен-явір, горіхи ведмежий та чорний, черешня, абрикос звичайний, маслинка вузьколиста, глід одноматочковий. У січні-лютому цього року вже заготовлено насіння сосни кримської, ялини європейської, модрини європейської та дугласії Мензіса. Частина насіння була висіяна ще минулого року, решта висіватиметься в розсадник навесні на загальній площі 0,5 га.

Лисянські лісівники також вирощують сіянці модрини європейської із закритою кореневою системою. Такий метод вирощування дає можливість висаджувати сіянці на лісові ділянки практично в будь-які агропромислові строки, а також забезпечує майже стовідсоткову приживлюваність. Цьогоріч планується висадити 8,7 тис. шт. таких сіянців. Крім того, на підприємстві також вирощуватимуть дуб звичайний із закритою кореневою системою, для цього вже закупили 130 спеціальних касет, в результаті планують отримати 6000 тисяч сіянців.

При вирощуванні сіянців лисянські лісівники використовують мінеральні добрива пролонгованої дії, а також суперабсорбент – це сприяє кращому росту та дає змогу рослинам менше залежати від регулярності поливу. Крім того, при висадці в грунт сіянці будуть поступово використовувати накопичену вологу, що дасть високу приживлюваність.

Планується створення плантацій новорічних ялинок на площі 2 га. З них 0,7 га – ялина звичайна та 1,3 га – сосна кримська. Всього буде висаджено 7,5 тис. шт. сіянців.

Подбали лисянські лісівники й про широкий асортимент декоративних рослин для озеленення, виростивши на розсадниках підприємства 11 тис. шт. саджанців для подальшої реалізації. В наявності є туї, ялівці, самшити, бордюрні троянди, калина, таволга та ін.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора