Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На річках Черкаської області зберігається низька водність

Дата: 19.03.2021 09:30
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

Календарна зима 2020-2021 рр. видалася однією із найбільш холодних та найбільш сніжних для останніх 5 років. Однак спостерігається нестабільне і нерівномірне снігонакопичення, неглибоке промерзання ґрунту, збільшення запасів вологи у ньому порівняно з осіннім періодом. Про це повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Дефіцит опадів на Черкащині зберігається ще з лютого 2019 року і становить від 25 до 40 %. Найбільший в центральних районах області – Черкаському та Смілянському. Тобто, ґрунт здатний до подальшого поглинання талих вод.

На річках Черкаської області зберігається НИЗЬКА ВОДНІСТЬ, а на р. Рось (гідропост Корсунь-Шевченківський) УТРИМУЄТЬСЯ маловоддя. По бічному припливу води до Кременчуцького водосховища також відмічається маловоддя.

За розрахунками Українського гідрометеорологічного центру, весняне водопілля 2021 року очікується вищим за минулорічне та за максимальними рівнями і витратами води нижчим за норму.

Можливі наслідки цьогорічного весняного водопілля:

– вихід води на заплаву, що є природнім явищем;

– часткове затоплення понижених ділянок заплав річок: Верхній Дніпро (пост Неданчичі), пригирлової ділянки Прип’яті (в зоні ЧАЕС при проходженні максимумів можливе нетривале затоплення прируслових територій); окремих ділянках річок басейну Десни.

– пропуск максимальних витрат через каскад дніпровських водосховищ, яке прогнозується у строки близькі та пізніші від середніх багаторічних не матиме негативного впливу на гідротехнічні споруди, мостові переходи, об’єкти господарювання та інфраструктури. Але є невисока ймовірність часткового затоплення заплавних територій, в т.ч. понижених ділянок прирічкових населених пунктів у верхів’ї Кременчуцького водосховища (Черкаська обл.)

Поряд з цим, в умовах ЗНАЧНОГО дефіциту опадів в регіоні та продовження МАЛОВОДНОГО періоду, який вже ТРИВАЄ 7 років поспіль, питання раціонального використання водних ресурсів має особливе значення. Адже, відсутність «високої води» не дозволяє промити русла річок і закумулювати необхідну кількість води.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора