Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Олександр Скічко підтримав ініціативу Олени Зеленської та підписав Меморандум про розвиток безбар’єрного простору (фото)

Дата: 19.03.2021 17:30
Кількість переглядів: 142

Сьогодні, 19 березня, у рамках реалізації Всеукраїнської ініціативи «Без бар’єрів» Олени Зеленської відбулося підписання Меморандуму про розвиток безбар’єрної архітектури в Україні.

До ініціативи доєдналися: Міністр міністерства розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко, Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, Голова Донецької ОДА Павло Кириленко, мер м. Вінниця Сергій Моргунов та мер м. Маріуполь Вадим Бойченко.

Координуватиме реалізацію Меморандуму на регіональному рівні заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Про це повідомив Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

“Те, що інклюзія має стати новою суспільною нормою, – сьогодні аксіома, яка навіть не обговорюється. І єдиний шлях для забезпечення рівних можливостей і повноцінного життя для людей із інвалідністю. Обмежують не людські можливості, а непристосований простір. Уся нова інфраструктура в містах і територіальних громадах має бути апріорі безбар’єрною, а наявна – реконструюватися, щоб бути безпечною, комфортною і доступною для всіх людей без винятків”, – говорить очільник Черкаської ОДА Олександр Скічко. 

Голова ОДА під час презентації як приклад назвав кілька об’єктів, які реалізували в межах програми Президента “Велике будівництво”: це черкаський драмтеатр та навчально-реабілітаційний центр “Країна добра”. 

Відновлене після пожежі приміщення театру доступне для маломобільних людей, зокрема є пандуси з пологим спуском та поручнями, доступні вбиральні, для людей на візках спеціально облаштовані місця в залі.

Реконструкція “Країни добра”, де навчаються діти з особливими освітніми потребами, значно розширила навчальні та реабілітаційні можливості, зокрема дітей із інвалідністю. 

Також Олександр Скічко озвучив пріоритетні інклюзивні напрями та проекти, реалізація яких має стартувати вже цього року. 

Мова йшла про інклюзію в соціальній, медичній сферах, про інфраструктурні зміни, які продемонструють, що безбар’єрність стосується кожного. 

Аби забезпечити базбар’єне дитиство, в області мають намір спорудити дитячі майданчики для відпочинку, інтерактивних ігор, реабілітації, соціалізації діток із інвалідністю. 

За планом, збудований садочок у місті Черкаси має стати першим дошкільним навчальним закладом в області, який передбачатиме всі вимоги інклюзивності,  зокрема ліфти, інклюзивні дитячі майданчики, ігрові зали. 

Безбар’єрним має стати і реконструйований басейн на базі гімназії ім. С. Скляренка в м. Золотоноша. Він буде призначений для різних видів плавання, зокрема оздоровчого, з облаштуванням спеціальних підйомників. 

Безбар’єрною повинна бути вся медична інфраструктура області. Важливий аспект – безбар’єрність і в сфері транспорту. Адже на сьогодні  транспортні засоби лише на 2–3 % забезпечують права маломобільних груп населення. 

За словами голови Черкаської ОДА Олександра Скічка, перший крок до вирішення проблеми – визнати її. До всіх процесів мають  бути залучені фахівці, практики інклюзії. Безбар’єрність має бути суспільною нормою та частиною культури українців.  

“Хочу подякувати Олені Зеленській за приділення уваги цій ініціативі, за те, що Черкащина однією з перших до неї долучається. Ми задекларували, що усвідомлюємо всі сучасні виклики і перешкоди, але будемо стирати їх. І не лише в питанні фізичних перепон, а й ментальних, соціальних та всіх інших”, – резюмує Олександр Скічко. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора