Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Звенигородщині вшанували пам'ять В'ячеслава Чорновола

Дата: 25.03.2021 12:08
Кількість переглядів: 675

Фото без опису

25 березня у селі Вільховець відбувся захід, присвячений 22-ій річниці від дня загибелі видатного державного діяча України, журналіста, публіциста, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Вшанувати його пам’ять до садиби-музею у с. Вільховець зібралися представники влади та громадськості. Зокрема, заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Юрій Піковський, міський голова Олександр Саєнко, перший заступник міського голови Валерій Маренич, голова Звенигородської районної ради Сергій Струк, заступник голови Звенигородської районної ради Ярослав Попко,  депутати міської, районної рад та представники громадськості.

– В’ячеслав Чорновіл був вірний Україні до останніх хвилин свого життя. Потрібно пам’ятати цю велику людину, та не забувати про те, що на плечі кожного з нас також покладені національні обов’язки,  існування Української держави неможливе без подальшої боротьби. А найголовніше – бути українцями та пам’ятати про чин кожного Героя України, – наголосив Юрій Піковський.

Фото без опису

З нагоди 22-ї річниці смерті В'ячеслава Чорновола присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять героя, поклали квіти до пам’ятного знака та згадали приємними словами українського політика.

Фото без описуДОВІДКА:

В'ячеслав Чорновіл — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду», перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланнісумарно 17 років. У 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

 

Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи,

щоб не довелося гірко любити її, втративши.

Настав час великого вибору:

або єдність і перемога та шлях до світла,

або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі

— В.Чорновіл

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора