Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В області допомагатимуть територіальним громадам збільшувати надходження до бюджетів

Дата: 29.03.2021 14:25
Кількість переглядів: 160

За два місяці 2021 року приріст надходжень до місцевих бюджетів області становить лише 103% при середньоукраїнському у 106%. Аби покращити ситуацію з наповненням місцевих бюджетів, зокрема в територіальних громадах, на Черкащині започаткували комісію з вирішення проблемних питань пов’язаних з реалізацією державної політики у бюджетній та податковій сферах.

Перше її засідання відбулося в ОДА під головуванням очільника Черкащини Олександра Скічка. За його словами, для комісії у пріоритеті максимальне наповнення місцевих бюджетів та збільшення рівня фінансової спроможності територіальних громад області.

– Аналіз показників виконання місцевих бюджетів за січень-лютий 2021 року показав, що серед інших регіонів України Черкаська область має далеко не найкращі результати, – зазначив він. – Ми маємо зменшення надходжень плати за землю порівняно із аналогічним періодом минулого року на 3%. Це – 16 місце в рейтингу серед областей. Хоча деякі області при однакових для всіх карантинних обмеженням домоглися збільшення надходжень. За темпом росту податку на доходи фізичних осіб Черкащина посідає 12 місце, але це нижче досягнутих показників іншими областями. Вважаю, що на Черкащині достатньо резервів та потенціалу для збільшення податкової бази. Наш регіон має розвиватись, так само як і ТГ. Саме тому запускаємо в роботу комісію, аби таким чином посилити їх взаємодію з контролюючими органами для максимального охоплення всіх наявних ресурсів.

До роботи у складі комісії залучають профільні структури області: Департамент фінансів ОДА, обласну податкову службу, Держгеокадастр Черкащини, Пенсійний фонд області, управління Держпраці, департаменти соціального захисту населення, агропромислового розвитку, прокуратуру, службу безпеки області та інші контролюючі і правоохоронні органи. Засідання планують проводити щомісяця.

Нині територіальні громади області мають потребу в 274 млн грн на виконання різноманітних робіт та проектів, відзначає директорка Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко. При тому, що у них є потенціал самостійно покрити цю потребу.

–Той аналіз, який ми провели по виконанню місцевих бюджетів за минулий рік, свідчить, що є реальні можливості розширити податкову базу, – пояснює вона. – В цілому по області втрати доходів до місцевих бюджетів ми обраховуємо в обсязі 400 млн грн. Найбільше ми втрачаємо податку на доходи фізичних осіб. Недоїмка зі сплати ПДФО нині становить близько 20 млн грн. Не вирішеним лишається питання порушень трудового законодавства, тобто легалізації праці. Через відсутність належного контролю за сплатою податку з оренди земельних паїв, бюджети втрачають близько 12 млн грн. Багато не використаних резервів з плати на землю. Встановлення сільгоспвиробниками неприпустимо низьких ставок орендної плати за земельні паї призводить до втрати 47 млн грн надходжень до бюджетів.

З кожною громадою працюватимуть індивідуально, аби досягти максимальної результативності. Водночас для громад презентували пілотний проект із взаємодії з територіальними громадами щодо адміністрування податкових платежів та покроковий алгоритм відпрацювання невикористаних резервів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора