Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мобільні застосунки як інструмент допомоги людям з інвалідністю

Дата: 30.03.2021 14:25
Кількість переглядів: 257

Фото без описуТелефон або радше смартфон – багатофункціональний пристрій, особистий помічник, який робить життя безлічі людей простіше та зручніше. І ми, самі того не знаючи, щодня користуємося функціями, які були запроєктовані допомогти людям з різними формами інвалідності.

Ці функції міцно увійшли в повсякденне життя, і сьогодні ними із задоволенням користуються всі.

Разом з тим, існує багато корисних програм, які розроблені спеціально для людей з різними формами інвалідності.

 Платформа “BeWarned” – український стартап для слабочуючих та нечуючих людей

Це універсальна платформа для нечуючих та слабочуючих людей, яка об’єднала 4 технічних асистенти: Sound Monitor, Connect, Emergency Call і Dance.

 Sound Monitor відстежує потенційно небезпечні звуки такі як крики, звук клаксона автомобіля, гавкіт собаки, сирена тощо і попереджає користувача вібрацією та миготінням спалаху на смартфоні.

 Connect допомагає в спілкуванні з оточуючими – він конвертує текст в мову та навпаки.

 Dance дає нечуючим та слабочуючим людям можливість відчути музичні треки, конвертуючі їх в вібрацію, світлові сигнали та пульсацію візуального еквалайзера.

 Emergency Call допомагає користувачам викликати близьких на допомогу.

Застосунок доступний на платформах iOS і Android, і його високо оцінили учасники тестування та користувачі.

 https://apps.apple.com/…/bewarned-app-for…/id990607348

 “Be My Eyes” – застосунок для допомоги незрячим і слабозорим

Незрячі та слабозорі люди зазвичай справляються з побутовими завданнями, але іноді вони потребують допомоги. Подивитися термін придатності або показання приладів, прочитати записку тощо. Що робити, якщо поруч нікого немає? Завантажити застосунок “Be My Eyes” і включити камеру. Один з декількох мільйонів волонтерів відповість на дзвінок і розповість, що бачить на екрані смартфона, куди застосунок передає інформацію з камери його співбесідника.

 https://www.bemyeyes.com/

Проект “911HELP”

Мета цієї програми – дати людям з порушеннями слуху, зору, моторики зручний інструмент для виклику екстреної допомоги. У числі основних функцій – передача звуку, розташування, медичної інформації.

Кожен користувач цього сервісу заповнює індивідуальну анкету, куди заносяться його медичні та інші дані, доступ до яких можуть отримати лише спеціалізовані служби під час запиту допомоги.

Меморандум про впровадження цієї програми підписали поки далеко не всі міста України, тому що це потребує перезавантаження систем служб порятунку, поліції та швидкої допомоги. Але ми сподіваємось, що згодом цей застосунок розповсюдиться на всю країну.

 https://911help.online/uk/

 “Stepping Stones” – візуальна підтримка

Додаток Stepping Stones призначений для людей, які зазнають труднощів із запам’ятовуванням інформації та послідовності дій. Це можуть бути дорослі та діти з аутизмом, дефіцитом уваги та іншими ментальними вадами, або просто люди, яким важко запам’ятовувати інформацію.

У застосунку можна створювати своєрідні фото-інструкції, нагадування про виконання рутинних завдань – як зібратися вранці в школу, як завантажити пральну машинку або посудомийку, як прийняти ліки тощо.

Поки що застосунок доступний лише для iOS, але він продовжує розвиватися.

 https://play.google.com/store/apps/details…

 LetterReflex – тренажер для дітей з дислексією

Один з частих проявів дислексії – це відображення букв і цифр “перевернутими”, в дзеркальному вигляді. Ця програма допоможе навчитися правильно писати букви та виокремлювати їх із загального масиву тексту, покращити навички мовлення та письма.

 https://apps.apple.com/…/letterreflex-vpp…/id536775049

DEXTERIA – тренажер дрібної моторики

Ця програма буде корисною дітям з порушеннями дрібної моторики, а також дорослим, що проходять реабілітацію після перенесених травм або інсульту.

Набір вправ для рук допомагає тренувати силу, контроль і спритність рухів, а також відстежувати свій прогрес. Застосунок є доступним для iOS та Android.

 http://www.dexteria.net/

“Говори Мовчки” – побудова діалогу за допомогою картинок

Застосунок розрахований на дітей з аутизмом, синдромом Дауна, афазією, алалією, апраксією. Це помічник у розвитку мови та навчання спілкуванню для дітей, які не можуть побудувати діалог звичайними способами. Застосунок засновано на візуальній комунікативній системі PECS (Picture Exchange Communication System), з якою знайомі багато батьків дітей з аутизмом.

 https://captain-droid.com/…/govori-molcha-autizm-dialog/

 First Then Visual Schedule – складання візуальних алгоритмів

Програма чимось схожа на “Stepping Stones”. З її допомогою можна розробляти ілюстровані візуальні схеми, які допоможуть дитині самостійно виконати те чи інше завдання. Застосунок розрахований в першу чергу на дітей з аутизмом, СДУГ, синдромом Дауна та іншими ментальними особливостями, але також він буде корисним і при навчанні звичайних дітей самостійності.

 https://apps.apple.com/…/first-then-visual…/id355527801

Всі перераховані програми можуть застосовуватися в навчанні та соціалізації людей з інвалідністю, полегшують їм виконання щоденних завдань, тож допомагають їм стати більш самостійними.

Але існуючі програми закривають лише невелику частину їх освітніх і побутових потреб.

Причин кілька:

 Вузька цільова аудиторія. Всі мобільні застосунки для людей з інвалідністю закривають якусь конкретну потребу, тож – розраховані на невелику аудиторію, в якої є саме ця потреба.

 Складнощі монетизації. Невелика кількість потенційних користувачів не дозволяє окупити їх розробку та тривалу стабільну підтримку за рахунок використання реклами, а використання платної підписки часто неприйнятно з етичних міркувань та через невелику кількість користувачів.

Нерозуміння розробниками специфіки. Чимало існуючих застосунків цього типу розроблялося ентузіастами, батьками або іншими родичами людей з інвалідністю, які бачать їхні потреби та проблеми. Але вони рідко знайомі з принципами розробки та просування додатків. Професійні ж розробники часто не знають, як саме вони можуть полегшити життя людям з різними формами інвалідності.

Можна запропонувати ряд ідей, які допоможуть збільшити кількість і якість мобільних застосунків для людей з інвалідністю:

Конкурс ідей для застосунків, які полегшили б життя людям з інвалідністю. Суддями конкурсу можуть бути як веб-розробники, які оцінять, наскільки життєздатний такий застосунок, так і люди з інвалідністю, які відзначать, наскільки їм був би корисний той чи інший застосунок.

Проведення хакатонів для змішаних команд, в які б входили професійні веб-розробники, співробітники громадських організацій, які працюють з людьми з інвалідністю, а також люди з різними формами інвалідності та їхні близькі.

Організація тематичних IT-інкубаторів, в яких кращі ідеї були б реалізовані за підтримки досвідчених менторів.

Налагодження діалогу між асоціаціями людей з інвалідністю, громадськими організаціями та компаніями-розробниками для обміну ідеями та зворотним зв’язком.

Державне фінансування розробки та підтримки найбільш корисних застосунків, які можуть бути імплементовані у державні сервіси. Допомога в залученні сторонніх інвестицій і монетизації таких застосунків для їхньої стійкої роботи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора