Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На озимих посівах активізувались шкідники

Дата: 01.04.2021 11:50
Кількість переглядів: 219

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродслужби в Черкаській області терміново інформує агровиробників про міграцію  личинок  хлібної жужелиці (турун), гусениць старших віків підгризаючих совок у верхні шари грунту. Після перезимівлі личинки  і гусениці  поновлюють живлення на посівах озимих до заляльковування.

Личинки жужелиці об’їдають листя,  пошкоджені рослини мають „змочалений“ вигляд. Гусениці совок вигризають у коренях рослин великі ямки або перегризають кореневу шийку й черешки листків. Пошкодження  шкідниками рослин призводить до зрідження посівів озимих зернових культур та утворення плішин.

У зимовий період загибель ґрунтових шкідників становила від 7 до 25%, але  залишається загроза утворення вогнищ, що матимуть локальний характер із чисельністю личинок та гусениць, яка перевищує поріг шкодочинності 2-3 особин на кв2.

Осередок пошкодження рослин озимої пшениці личинками хлібної жужелиці виявлено в Смілянському районі (обстежена площа   0,31 тис.га, заселено шкідником 12% площі,  пошкоджено 0,2% рослин, личинки ІІІ віку за чисельності 0,3 екз на кв.м).

Тому моніторинг фітосанітарного стану озимини  під час весняного кущіння матиме важливе значення в регулюванні чисельності шкідників та у своєчасному застосуванні засобів захисту рослин згідно „Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні“ за регламентами існуючих технологій.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора