Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мінцифри оприлюднює Рамку цифрової компетентності для громадян

Дата: 25.05.2021 08:39
Кількість переглядів: 152

Фото без опису

Міністерство цифрової трансформації України оприлюднює Рамку цифрової компетентності для громадян із метою широкого громадського та експертного обговорення.

Що це таке?

Рамка цифрової компетентності для громадян України — це інструмент, створений для того, щоб покращити рівень цифрових компетентностей українців, допомогти у створенні державної політики та плануванні освітніх ініціатив, спрямованих на підвищення рівня цифрової грамотності та практичного використання засобів і сервісів IT-технологій конкретними цільовими групами населення.

Як розробили цю Рамку?

Рамку було адаптовано українськими експертами. За основу взято відповідну Рамку для громадян ЄС (DigComp 2.1: The Digital Competence Framework for Citizens), а також інші рекомендації у сфері цифрових компетентностей від європейських та міжнародних інституцій, які адаптовано до національних, культурних, освітніх та економічних особливостей України.

Із чого складається Рамка цифрової компетентності?

Наразі ця Рамка містить 4 виміри, 6 сфер, 30 компетентностей та 6 рівнів володіння цифровими навичками.

Коментарі урядовців

Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров: «Мінцифри працює і над впровадженням послуг онлайн, і над розвитком умінь користування новими сервісами. Нещодавно Уряд схвалив Концепцію розвитку цифрових компетентностей громадян до 2025 року. Тепер очікуємо на ухвалення Рамки цифрових компетентностей для громадян України, над якою активно працює команда Мінцифри. Ми створили законодавчий фундамент для того, щоб втілити одну з наших головних цілей на наступні три роки — навчити 6 млн українців цифрових навичок».

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан: «Ми застосовуємо комплексний та системний підхід до реалізації проекту із розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта. Тому для нас важливо, щоб рамка цифрових компетентностей для громадян України використовувалась і на національному, і на регіональному рівні. Це дозволить громадянам підвищити конкурентоспроможність на ринку праці, надасть можливості для безперервного навчання, подарує комфорт проживання в цифровій країні і зменшить ризики небезпек під час користування Інтернетом».

«Мінцифри передбачає, що після професійного обговорення, вдосконалення та затвердження в подальшому цю концептуально-референтну Рамку можна буде використовувати і для розроблення Рамок професійних цифрових компетентностей основних професійних груп за сферами економічної діяльності, для запровадження вимог до рівнів володіння професійними цифровими компетентностями при наймі персоналу, під час виконання професійних та службових обов’язків, проведення сертифікації, атестації тощо», — Тетяна Нанаєва, експерт з цифрових компетентностей Мінцифри, координатор експертної мережі eSkills Програми EU4Digital в Україні, голова експертно-консультативного комітету з цифрових технологій в освіті при МОН України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора