Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пам'ятка для посадових осіб - суб’єктів декларування

Дата: 28.08.2019 14:24
Кількість переглядів: 386

Фото без опису

«Про типи декларацій, підстави та строки їх подання»

 

Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 (далі – Закон) передбачено чотири типи декларацій суб'єкта декларування та одне повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК ):

 

1. Щорічна.

 

2. Перед звільненням.

 

3. Після звільнення.

 

4. Кандидат на посаду.

 

5. Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (форма змін).

 

Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 (далі – Закон) передбачено чотири типи декларацій суб'єкта декларування та одне повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК ):

 

1.  Щорічна.

 

 Щорічна Відповідно до ч.1 ст.45 Закону суб’єктом декларування щороку подається декларація у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня. Така декларація охоплює звітний рік (попередній рік) а період з 01 січня до 31 грудня включно. Наприклад: в 2021 році в період з 01 січня до 01 квітня треба подати декларацію за 2020 рік. Відповідно до ч.4 ст.45 Закону упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

 

 

2.  Перед звільненням.

 

Перед звільненням Відповідно до ч.2 ст.45 Закону суб'єкт декларування, який припиняє діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, повинен подати декларацію.

 

Під припиненням діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, мають на увазі наступне:

 

 а) фактичне звільнення;

 

б) перехід на посаду, яка не підпадає під дію пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 Закону, тобто не потребує подання декларації. суб'єкт декларування не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення такої діяльності заповнює і подає декларацію, що охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими таким суб’єктом декларування.

 

 

3.  Після звільнення.

 

 Після звільнення Відповідно до ч.2 ст.45 Закону декларація суб’єкта декларування, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подається до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком, у якому було припинено таку діяльність. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація. Наприклад: якщо особа звільнилась або перейшла на посаду, що не потребує подання декларації, в 2020 році, то їй необхідно подати декларацію (тип «після звільнення») в 2021 році з 01 січня до 01 квітня за звітний рік – 2020.

 

4.  Кандидат на посаду.

 

Кандидат на посаду Відповідно до ч.3 ст.45 Закону особа, що претендує на зайняття посад, зазначених у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону, подає декларацію до призначення або обрання особи на посаду. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади (участь у конкурсі). Наприклад: якщо особа призначається на посаду в 2021 році, то вона подає декларацію за 2020 рік.

 

5.  Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (форма змін).

 

Форма змін Відповідно до частини другої статті 52 Закону, у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр) та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства, через власний персональний електронний кабінет в розділі «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані».

 

Положення щодо подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані застосовуватимуться лише до суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до статті 50 цього Закону України «Про запобігання корупції», а також до суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до Переліку посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків, затвердженого Рішенням НАЗК від 17.06.2016 №2 Виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються. 

 

 

 

Увага!!! У разі неподання декларації особі уповноваженій на виконання функцій держави загрожує адміністративна і кримінальна відповідальність 

 

Відповідальність за неподання/несвоєчасне подання декларації: 

 

·за несвоєчасне подання декларації без поважних причин — адміністративна (ст. 1726Кодексу України про адміністративні правопорушення)

 

·за умисне неподання декларації — кримінальна (ст. 3663Кримінального кодексу України)

 

Відповідальність за подання недостовірних відомостей у декларації:

 

·дисциплінарна— якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (визначається законами, що регламентують діяльність осіб, які є суб’єктами декларування);

 

·адміністративна— якщо відомості відрізняються на суму 100-500  прожиткових мінімумів для працездатних осіб (ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

 

·кримінальна— якщо відомості відрізняються від достовірних на суму понад 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (ст. 3662  Кримінального кодексу України).

 

Відповідно до ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни в майновому стані тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 651 Закону України «Про запобігання корупції» особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

 

Звертаємо Вашу увагу, що суб'єкт декларування несе персональну відповідальність  за неподання або несвоєчасне подання електронної декларації.

 

Додатково: інформація про особу, яка вчинила корупційне правопорушення вноситься до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. З роз’ясненнями щодо заповнення електронних декларації можна ознайомитися на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/departament-perevirky-deklaratsij-tamonitoryngu-sposobu-zhyttya/metodychni-rekomendatsiyi-sub-yektamdeklaruvannya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора