Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про роботу служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації

Дата: 30.09.2021 12:19
Кількість переглядів: 397

Службою у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації 20.09.2021 надано методичну допомогу виконкому Катеринопільської селищної ради з виконання делегованих повноважень щодо організації роботи із запобігання бездоглядності неповнолітніх, вирішення питань опіки та піклування.

         В ході вивчення питання, встановлено, що на території  Катеринопільської територіальної громади проживає 2680 дітей. Станом на 20.09.2021 року із загальної кількості дітей, в багатодітних сім’ях проживає 98 дітей; дітей з інвалідністю – 157; дітей в неповних сім’ях – 76. На обліку перебуває 3 сімї, які потрапили у складні життєві обставини, та в яких проживає 8 дітей. Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на первинному обліку служби у справах дітей Катеринопільської селищної ради (далі – служби) перебуває 38. З них в дитячих будинках сімейного типу – 7, під опікою, піклуванням – 30, в  Комунальному закладі „Черкаський  навчально-реабілітаційний центр Черкаської обласної ради “ – 1.

         Служба працює над вивченням особливостей дітей, які перебувають на обліку, їх позитивні і негативні риси, умови, в яких вони проживають, виховуються і навчаються. Робота проводиться згідно з індивідуальним планом соціального захисту дитини, який складається на весь період перебування дитини на обліку та змінюється залежно від конкретних обставин.

         З метою контролю за умовами проживання та виховання дітей, які перебувають на обліку в службі, постійно здійснюються перевірки за місцем проживання дітей. За результатами перевірок до батьків, які злісно ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, службою застосовуються відповідні заходи правового реагування, такі як: профілактично-роз’яснювальна робота та за злісне ухиляння від виконання батьківських обов’язків органом опіки та піклування в цьому році подано позов про позбавлення батьківських прав 1 сім’ї відносно 2 малолітніх дітей. Рішенням Звенигородського районного суду від 25.03.2021 вказані батьки позбавлені батьківських прав. Малолітніх дітей влаштовано в дитячий будинок сімейного типу родини Лазаренка Романа Васильовича, Лазаренко Валентини Дмитрівни (вул. Козацька,  33, смт Катеринопіль).

         З метою надання необхідної допомоги сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, враховуючи їхні потреби, служба у своїй роботі постійно взаємодіє та забезпечує співпрацю із закладами освіти,  фахівцями соціальної роботи.

         12 дітей з особливими потребами відвідують денне відділення Комунальної установи „Реабілітаційний центр Катеринопільської селищної ради“, для 14 дітей організовано інклюзивне навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

         Соціальним працівником складаються та надаються акти потреб сім’ї, висновки оцінки потреб сім’ї, визначаються шляхи вирішення основних проблем, регулярні зустрічі чи відвідування, допомога, що спрямована на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин.

                В навчальних закладах проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з батьками та учнями. Зокрема, проведено лекцію з питань забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримки сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

         Впродовж поточного періоду цього року проведено 3 засідання комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконкомі Катеринопільської селищної ради, розглянуто 13 питань, зокрема: „Про доцільність позбавлення батьківських прав та про затвердження індивідуальних  планів соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування“, „Про доцільність встановлення піклування над неповнолітнім“, „Про надання висновку органу опіки та піклування селищної ради про визначення місця проживання малолітніх дітей“, „Про стан виконання батьківських обов’язків жителькою смт Катеринопіль“, „Про стан виконання батьківських обов’язків сім’єю із                с. Вербівець“, „Про доцільність встановлення піклування над неповнолітньою дитиною-сиротою“, „Про забезпечення соціального супроводу дітей, які перебувають під опікою, піклуванням“ та інші. За результатами розгляду цих питань прийнято відповідні рішення.

         Разом з тим, виконавчому комітету  Катеринопільської селищної ради, з урахуванням факту зростання вразливості сімей, запропоновано розширити  пакет послуг не тільки профілактично-роз’яснювального характеру, а й щодо матеріальної підтримки тих, хто потрапив у складні життєві обставини, сприяти їм у пошуку роботи. Активізувати роботу з розвитку на території громади інституту прийомного виховання, а саме, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних сімей. Проаналізувати питання перебування статусних дітей у державних закладах та вжити заходів до влаштування їх в сімейні форми виховання. Розширити напрями та форми соціальної роботи з сім’ями.  Надавати конкретну допомогу у вирішенні окремих проблем, які сім’я не може вирішити самостійно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора