Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Загальноприйняті символіки ромського народу

Дата: 28.09.2021 12:32
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

Відсутність у ромів своєї держави, не означає, що в них не може бути єдиної, загальновизнаної символіки. Вона існує для того, аби інтегрувати представників різних ромських груп, які живуть на території різних країн, навколо образу своєї народності.

       Гасло «Opre Roma!» або «Вставайте Роми!» є впізнаваним для будь-якого представника ромської громади, який його почує.

Ромський Прапор

     Образ ромського прапору був визначений та прийнятий у 1933 році на міжнародній конференції «Об’єднані роми Європи», яка була організована в Бухаресті (столиця Румунії) Асоціацією ромів Румунії. Спочатку, на ньому були зображені дві горизонтальні смуги: нижня зелена та верхня синя. Зелений колір символізує колір трави на полях та родючості; вічні земні цінності; синій – силу неба, вічні духовні цінності.

     У 1971 році, в Лондоні, відбувся Всесвітній ромський конгрес на якому був прийнятий загальний та єдиний прапор для ромського народу. Тепер, окрім двох смуг, в нього ввійшов новий елемент «чакра». Чакра виглядає як червоне колесо із 16 спицями. Вона повертає ромів до згадок про своє індійське походження. Колесо в центрі прапора символізує безперестанний рух та прогрес.

Ромська «чакра»

     «Чакра», яка поставлена в центр прапора ромів – є офіційною емблемою ромів. Вона нагадує індуську чакру «колесо». Ця емблема була обрана свідомо в честь індійської спадщини ромів. 16 спиць колеса, які прикрашають цей прапор – нагадують колеса «вардо» або «вагончиків», які слугували домом для мандруючих ромських сімей.

      Колесо-чакра символізує все життя рома. Недарма, всі елементи на прапорі ромів розміщенні пропорційно. Вони й взаємопов’язані: ром все життя знаходиться на шляху свого зростання у фізичній та духовній площинах.

      Червоний колір колеса означає «кров»: всі ті роми, які пролили свою кров в часи Другої світової війни; всі ті роми, які постраждали в період геноциду. Це свого роду нагадування про трагічні події в історії ромського народу.

      

 

        Незважаючи на загальноприйняту емблему для ромів, колір колеса може варіюватися: від країни чи організації. Наприклад, чакра, яка зображена на прапорі ромського руху в Хорватії є не червоною, а золотистою.

Ромський Гімн

        На цьому ж конгресі, у 1971 році, був прийнятий ромський гімн, який був написаний на основні народної пісні «Джелем, джелем» (автори слів Югослав Ром та Зарко Йованович). Цікаво, що в ньому відсутня одна встановлена мелодія – кожен виконавець аранжує народний мотив по-своєму.

Міжнародний день ромів

       Всесвітній ромський конгрес у Лондоні, про який ми вже пару разів згадували вище, відбувся 8 квітні 1971 року. В цьому ж році, в цьому ж місті був створений Міжнародний союз ромів. Підсумуємо те, що відбулося на конгресі: роми оголосили себе нацією без єдиної території, проте з національними символами: прапором та гімном. Тобто, в цей день роми – самовизначилися, відокремились символікою. Тому з впевненістю можна говорити про об’єднання цих трьох ключових дат для ромів в одну – в День ромів.

        Але день ромів – це не лише свято для цього народу. Це свято для шанувальників ромської культури: для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.

День пам’яті ромського голокосту

      Побутує думка, що з 2 на 3 серпня 1944 року, в нацистському таборі Освенцім загинули 2898 ромів в газових камерах. Саме тому Міжнародним днем пам’яті голокосту ромів датується 2 серпня. Починаючи з 2004 року, Україна долучилася до відзначення цього трагічного дня.

      Немає єдиної думки на рахунок кількості жертв голокосту: вони починаються від 150 тисяч і закінчуються цифрою 7 мільйонів осіб.

       В цей день, по всій Європі проходять траурні марші, фотовиставки, мирні акції. Всі вони покликані виразити солідарність із трагедією, яка сталася із ромами. І ніколи не забувати ці жахи минулого, аби не допустити їх повторення у майбутньому.

Тиждень ромської гордості

      В перші тижні жовтня, на територіях Європейського Союзу відбувається святкування днів ромської гордості. Акції, які приурочені до цих тижнів проводяться, загалом, як паради-марші. Роми, йдучи скрізь місто із плакатами, намагаються максимально привернути увагу до проблем, з якими вони зіштовхуються.

      Основною ціллю цього тижня – є протистояння усім видам дискримінації ромів.

Всесвітній день ромської мови

       Вперше, проблема ромської мови чи «романі чіб» була піднята на тому самому конгресі у Лондоні. Проголосити День ромської мови учасники 38 сесії Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО, яка відбувся листопаді 2015 року. І цим днем стало 5 листопада.

      Це дуже важливий крок у питаннях консолідації та солідаризації ромських громад, з огляду на те, що своєї держави вони не мають.

       Всі ці символи, які перелічені вище, є лише краплинкою у морі, за яку вже варто поважати ромський народ: його історію, теперішнє та майбутній вклад у розвиток світової спільноти.

 

Посилання: https://www.prostir.ua/?news=8-zahalnopryjnyatyh-symvoliv-romskoho-narodu


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора