Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ромські весільні традиції та звичаї

Дата: 26.03.2021 12:42
Кількість переглядів: 226

Фото без опису

Ромські весільні традиції та звичаї

Ромське весілля за традицією триває три дні, вона сповнена звичаїв, багато з яких дійшли до наших днів з далекого минулого. Відмітна риса одруження ромського народу - це те, що похід в ДРАЦС для них не обов'язковий, потрібно лише схвалення громади, а розлучення не передбачений.

         Сватання в юному віці.

         Часта традиція у ромів - сватання дітей ще в грудному віці. Зазвичай це відбувалося в дружніх сім'ях, які хотіли б кровно приєднатися. Наречена не обов'язково повинна знати про те, що її сватають, і це зрозуміло, якщо на той момент вона ще дитина. Крім того, в ромських родинах досі сильний класичний патріархальний уклад, при якому дочка не сміє перечити батькові навіть в такому важливому для неї питанні.

         Під час сватання родичі жениха приходять в будинок батьків дівчинки (чи дівчини) і приносять два основних атрибуту:

  • «плоску» пляшку вина (пляшка вина, обвішана дорогими монетами) або «древце» (Гілку, обвішаний хустками і грошима, використовується в звичаях російських ромів);
  • весільний пиріг (коровай, накритий хусткою, який печуть родички нареченого).

Якщо все це ставиться на стіл, значить батьки нареченої не проти посватати свою дочку цього нареченому. Під час сватання відбуваються оглядини майбутньої дружини, обмовляється розмір викупу, який передається батькам дівчини. Внеском боку нареченої в добробут молодої сім'ї є багате придане - в основному подушки, ковдри, коштовності та інше.

Вибір дня і місяця торжества.

        Весілля у ромів - це особлива подія. З огляду на тривалість свята (торжество розділене на три дні), він обов'язково призначається на літній час, коли гості можуть

 

розгулятися, співати, танцювати в комфортних умовах. Раніше було прийнято встановлювати низькі столи, розстеляти прямо на землі килими, на яких повинні були сидіти запрошені, що в холодну пору було б неможливим. У наш час ця традиція виконується рідко, але звичай святкувати влітку залишився.

       Крадіжка нареченої і виплата викупу.

       В ромських сім'ях прийнято платити викуп за наречену, яку наречений хоче взяти в дружини. Частина його компенсує втрату помічниці, яка була в будинку у батьків дівчини, а частина відходить новоствореної сім'ї. Розмір викупу повинен бути еквівалентний достоїнств майбутньої дружини. Якщо наречений не зміг заплатити потрібну суму грошей або сторона нареченої не була згодна на шлюб їхньої дочки з ним, то він нерідко крав наречену, відвозив в свій будинок або за межі громади. У наш час майбутніх дружин крадуть рідко, але якщо так відбувається, то всі витрати перекладаються на сім'ю нареченої.

       Благословення іконою або хлібом.

       Благословення іконою і хлібом проводиться тільки у православних ромів,проте це не відміняє їх кастової структури, яка бере свій початок ще з індійських звичаїв. Тому іконою можуть благословляти молодят тільки вищі верстви громади, більш нижчі - лише хлібом. Сам весільний коровай печеться виключно тими жінками, які досягли успіху в сімейному житті, інші ж його купують.

       Традиція «винесення честі».

       Традиція ромського весілля «винесення честі» ще називається обрядом відомості і означає фактичне об'єднання молодят. Звичай виробляється після весільного гуляння: наречений і наречена постають перед самими старшими родичами, які говорять їм напутні слова, дають хліб-сіль. З'ївши по шматку випічки, молодята відправляються в шлюбний намет або спальню, де відбувається зведення, після якого гостям виноситься піднос з сорочкою нареченої і червоними квітами. Це і є «винесення честі» - символічна подія, яка фіксує момент фактичного створення нової сім'ї. Після відомості відбулася дружина надягає червоне плаття і виходить до гостей. Якщо сорочка не буде винесена або на простирадлі не буде крові, на наречену і її сім'ю лягає ганьба, а шлюб розривають.

       Обряд «братання» (Єднання крові).

       Обряд «братання» відбувається між новоспеченими чоловіком і дружиною після того, як був проведений «винесення честі». Він являє собою демонстрацію єднання крові: виробляються надрізи на руках молодят, які потім стикаються, внаслідок чого кров на ранах змішується. Відтепер наречені вважаються родичами, зобов'язані ділити все навпіл і разом ростити своїх дітей.

Отже, звичаї ромського весілля - яскраве етнічне явище, висхідний до традицій класичної патріархальної громади і незвичне для сучасних слов'ян. Однак в минулому на наших землях існувало щось схоже, а тому дізнатися більше про ромських підвалинах було б цікаво і корисно кожному.

 

 

Покликання :https://uk.articlewedding.com/wedding-preparations/traditions/gypsy-wedding-traditions.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора