Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

« В територіальних громадах Звенигородського району проводиться робота щодо утворення старостинських округів та затвердження старост в контексті останніх законодавчих змін.

Дата: 25.10.2021 09:37
Кількість переглядів: 356

Фото без опису

01 серпня цього року набув чинності Закон України від 14.07.2021 р. №1638-ІХ (далі - Закон №1638-ІХ) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост”. Цей закон нарешті додав до переліку компетенцій рад громад повноваження щодо утворення старостинських округів, затвердження Положення про старосту, затвердження на посаду та звільнення з посади старости, а також докорінно змінив деякі складові у правовому статусі старости та процедурі його затвердження на посаду. Відповідно пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1638-ІХ визначено, що міські, селищні, сільські ради у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом мають забезпечити відповідно до статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні” утворення старостинських округів. Старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживає не менше 500 жителів. На даний час для всіх територіальних громад необхідною умовою є утворення старостинських округів та затвердження старост. На підставі статті 119 Конституції України, Звенигородською районною державною адміністрацією проведено аналіз виконання норм вище зазначеного нормативного акту в 17 територіальних громадах району станом на 22.10.2021 року.

Відповідно інформацій органів місцевого самоврядування, у Бужанській, Виноградській, Водяницькій, Катеринопільській, Лисянській, Лип’янській, Мокрокалигірській, Шполянських громадах прийняті та оприлюднені рішення щодо утворення старостинських округів у відповідності до Закону.

У Ватутінській, Вільшанській, Звенигородській, Селищній, Стеблівській та Тальнівських громадах розгляд порушеного питання передбачено на засіданнях чергових сесій, що відбудуться до 01.11.2021.

Крім того, в Єрківській, Матусівській та Шевченківській громадах проводиться робота щодо приведення старостинських округів до вимог чинного законодавства так, як чисельність населення в окремих старостинських округах не відповідають нормам. »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора