Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Видатні роми без національних обмежень

Дата: 30.12.2021 10:38
Кількість переглядів: 501

    Фото без опису

Ромська нація подарувала світові чимало знаменитостей і талантів. Серед них, наприклад, Чарлі Чаплін, Кармен Амайя, Ерік Кантона,  Джанго Рейнхардт, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Софія Ковалевська, Боб Хоскінс, Йоганн Тролльман, Тайсон Ф’юрі та інші.

     Сер Чарльз Спенсер Чаплін - король комедії і символ німого кіно. Його «Великий диктатор», «Малюк» і «Золота лихоманка» стали вічною класикою, їх люблять та інтерпретують до сьогодні. Навколо родоводу унікального актора і режисер вирує багато міфів, але в своїй автобіографії Чаплін сам вказав, що його бабуся була наполовину ромкою.

      Ромська кров тече і в жилах голлівудського актора  Боба Хоскінса – ромкою була і його бабуся. Ім'я Хоскінса асоціюється з такими фільмами як «Ворог біля воріт», «Бразилія» Террі Гілліама, і «Довга Страсна п'ятниця» Джона Маккензі. За гру в кримінальній драмі «Мона Ліза» отримав «Золотий глобус» і премію «BAFTA» за кращу чоловічу роль, був номінований на «Оскар».

      Ромом є французький режисер Тоні Гатліф родом він з Алжиру. Широкій аудиторії знайомий за фільмом на ромську тему  «Гаджо Діло». А в 2004-му, в Каннах,  його фільм «Вигнанці» отримав нагороду за кращу режисуру.

      З кіно пов'язаний і французький футболіст ромського походження Ерік Кантона. Покинувши спорт, великий нападник знявся  у таких стрічках  як «Елізабет» з Кейт Бланшетт, «Французьке кіно» і «В пошуках Еріка». Футбольна кар'єра Кантона пов'язана головним чином з командою «Манчестер Юнайтед», де він грав з 1992 по 1997 роки. У 2004-му Кантона отримав приз Премьєр-ліги  як кращий іноземний гравець останнього десятиліття, і FIFA зарахувала його до 100 найбільш видатних футболістів сучасності.

      Йоганн Тролльман, німецький боксер ромського походження, чемпіон Німеччини 1933 року в напівважкій вазі. Він прославився своїми спортивними досягненнями і оригінальною роботою ніг під час бою, названу «танцем Тролльмана». Йоганн, як і тисячі інших ромів, став жертвою геноциду. Нацисти позбавили його спортивних регалій і ув’язнили в концтаборі Нойенгамме. Його трагічну долю описав у своєму романі "Циганська раса"

 

 

 

 

 

відомий італійський письменник, драматург нобелівський лауреат  Даріо Фо..У Ганновері на честь Тролльмана названа невелика вулиця.

          Чинний чемпіон світу в професійному боксі у надважкій вазі - британець Тайсон Ф'юрі , має ромське походження. У своїй кар'єрі має 25 перемог із 25-ти зустрічей на ринзі.

          Польська поетеса  Броніслава Вайс є однією з найвідоміших поетес ромського  походження. Її ромське ім’я – Папуша. Очолила табір, який осів після 1949 року в Польщі. Автор збірки віршів «Пісні Папуши».Своє натхнення знаходила у традиційній ромській пісні, її вірші відображують нелегку долю ромського народу. Твори Папуші - чарівні і земні, барвисті та близькі до природи. Її роботи переведено на німецьку, англійську, французьку, іспанську, шведську та італійську мови. Збірник 25 разів видавався в Польщі; там же, в місті Гожув-Великопольський, їй встановлено пам'ятник. Біографія Папуші лягла з основу сюжету вистави «Циганська муза», поставленої театром «Романс». Її ім'ям названо одну з премій ромоязичной літератури.

         В мистецтві пластики відкриваємо ще один ромський талант – це болгарський скульптор Васко Василів. Майстер вчився творити з каменю у вітчизняній школі в Куніно, потім у Національній академії, а зараз живе і працює в США. З 2009 року є членом декількох найпрестижніших міжнародних організацій в області скульптури, таких як Національні Центри скульптури у Гамільтоні, Нью-Йорку і скульптурна мережа в Мюнхені. Його роботи виставлялися  по всій Європі, США і Японії.

 

Посилання: http://www.chirikli.com.ua/index.php/ua/novini/item/166-vydatni-romy-talanty-bez-natsionalnykh-obmezhen

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора