Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Методична допомога щодо організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності, вирішення питань опіки та піклування

Дата: 02.02.2022 11:41
Кількість переглядів: 386

  

    Службою у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації 26.01.2021 надано методичну допомогу виконкому Стеблівської селищної ради з виконання делегованих повноважень щодо організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності, вирішення питань опіки та піклування. Функції щодо опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, забезпечення ведення справ та координацію зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності у вирішенні питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності відповідно до чинного законодавства покладено на службу у справах дітей виконкому Стеблівської селищної ради. 

      В ході вивчення питання встановлено, що станом на 26.01.2022 на території Стеблівської територіальної громади проживає 846 дітей. Із загальної кількості дітей, в багатодітних сім’ях проживає 244 дитини, дітей з інвалідністю - 21. Сімей, які потрапили у складні життєві обставини, на обліку немає. На первинному обліку служби у справах дітей Стеблівської селищної ради (далі – служба) перебуває 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них, в дитячому будинку сімейного типу - 1, в прийомній сім’ї -2, під   опікою,   піклуванням - 2,   в    Комунальному   закладі    „Кропивнянський дитячий  будинок  для  дітей   шкільного  віку   Черкаської обласної ради“ - 2,  в  Смілянському дитячому будинку-інтернаті - 1. На обліку перебуває 3 дітей, які підлягають усиновленню.

      Службою один раз на рік проводяться обстеження умов проживання   дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають на території Стеблівської територіальної громади. З батьками, прийомними батьками, піклувальниками, опікунами систематично проводяться інформаційно-профілактичні бесіди на теми: „Ні, насильству в сім’ї“, „Дитинство без насильства“, „Протидія торгівлі людьми“, „Відповідальність батьків за неналежне виконання їхніх обов’язків“, надаються консультації громадянам з питань, які належать до компетенції служби.                                        

        Налагоджено тісний взаємозв’язок з п’ятьма навчальними закладами громади, з ФАПами, сімейними лікарями, амбулаторією загальної практики сімейної медицини смт Стеблів, ювенальною превенцією Звенигородського відділу поліції ГУНП в Черкаській області.

      За ініціативи служби спільно з представниками ювенальної превенції Звенигородського відділу поліції ГУНП в Черкаській області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з батьками та учасниками освітнього процесу, лекції на теми: „Життя без насильства“, „Вміння захистити себе від насильства – перший крок до захисту інших“, „Насилля. Як себе захистити?“. Здобувачі освіти мали змогу розширити власні знання про всі форми насильства, удосконалити здатність протидіяти насильству, ознайомитися з правилами безпечної поведінки. Розповсюджено інформаційні матеріали щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

      Впродовж 2021 року служба брала участь у кожному засіданні виконавчого комітету, на якому розглядалися питання захисту прав дітей. За результатами розгляду питань прийнято відповідні рішення. Крім того, впродовж поточного періоду 2021 року проведено 14 засідань комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконкомі Стеблівської селищної ради.

       Разом з тим, виконкомом Стеблівської селищної ради не виконано вимоги чинного законодавства та не забезпечено приміщення обладнанням для організації роботи в ЄІАС „Діти“.

     Враховуючи факт зростання кількості сімей, які потрапляють у складні життєві обставини та пов’язаних з цим проблем домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, виконавчому комітету Стеблівської селищної ради спільно з зацікавленими установами та організаціями необхідно зосередити свої зусилля на профілактику сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги. Активізувати роботу з розвитку на території громади інституту прийомного виховання, а саме, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних сімей. Проаналізувати питання перебування статусних дітей у державних закладах та вжити заходів до влаштування їх в сімейні форми виховання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора