Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Процедура отримання свідоцтва про смерть, коли особа померла на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства

Дата: 29.10.2022 10:25
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

 

Для отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, необхідно:

  • Подати до будь-якого суду (за межами такої території незалежно від місця проживання заявника) заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею - належні докази.
  • судовий збір за подання таких заяв до суду не справляється відповідно до п.21 ч.1 статті 5 ЗУ «Про судовий збір»

Заява подається членами сім'ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов'язки чи законні інтереси) (стаття 317 Цивільного процесуального кодексу України), і в ній повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) виклад доказів, що підтверджують факт смерті (доказами у справі можуть бути пояснення заявників, свідків, письмові докази, речові докази, зокрема звуко- і відеозаписи, висновки експертів).

  • Така справа розглядається судом невідкладно з дня надходження відповідної заяви.
  • За результатами розгляду заяви суд постановляє рішення про встановлення факту смерті особи або (у разі неналежної форми заяви або відсутності вказаних у заяві документів) про повернення заяви, або (у разі недостатніх доказів) про відмову. Суд має роз’яснити порядок оскарження рішення.

Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

  • Для отримання свідоцтва про смерть особа подає до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та паспорт громадянина України.

Важливо!

  • У разі посилання на свідчення  свідків заявник повинен переконатись, що вони зможуть з’явитися до суду у день подання заяви про встановлення факту.

До Заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

 

 

Посилання: https://minjust.gov.ua/ddr/do-uvagy-grom


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора