Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Мінветеранів та очільники ОВА обговорили питання реалізації державної ветеранської політики

Дата: 09.05.2023 10:04
Кількість переглядів: 62

Фото без описуПріоритетні напрями державної ветеранської політики, нагальні питання її реалізації – обговорено під час робочої наради керівництва Міністерства у справах ветеранів України з головами обласних військових адміністрацій (ОВА) на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра Ірини Верещук.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила, що на державному рівні визначено пріоритетність ветеранської політики, як окремого виду державної політики, спрямованого на реінтеграцію військовослужбовців до мирного життя.

Наразі Мінветеранів реалізує низку проектів у межах інституційної реформи щодо впровадження стратегії переходу від військової служби до цивільного життя, яка була затверджена Урядом. І ці програми потребують підтримки на регіональному рівні, зокрема, пілотного проекту із створення інституту помічника ветерана у громадах.

За словами Міністра, ефективна робота обласної влади і органів місцевого самоврядування з інструментами, які розробляє Уряд, дозволить запустити дієву систему супроводу під час реінтеграції Захисників та Захисниць до цивільного життя.

“Ми маємо надати всі необхідні дієві інструменти людині, яка повертається з війни, або завершує службу у силових структурах в мирні часи, щоб вона мала змогу успішно самореалізуватися у цивільному житті. Дуже важливо, щоб ми поєднали зусилля, аби в умовах децентралізації всі можливості, які надає Уряд у межах ветеранської політики, відчули наші Захисники, Захисниці та члени їхніх сімей на місцях”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Один з таких пілотних проектів Мінветеранів – створення в Україні інституту помічника ветерана. Він передбачає індивідуальний супровід ветеранів у процесі переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться про психологічну реабілітацію, належне медичне обслуговування, освіту й працевлаштування, підтримку в започаткуванні і розвитку ветеранського підприємництва, забезпечення житлом, соціальні гарантії, зазначила Міністр.

Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита поінформувала про основні напрями роботи Міністерства щодо цифровізації ветеранських послуг, осучаснення підходів до соціального захисту Захисників, їхніх сімей та родин загиблих Воїнів.

Вона зазначила, що на виконання доручення Прем’єр-міністра України Мінветеранів разом іншими відомствами має підготувати державні інституції та суспільство до масової демобілізації і зустрічі наших Захисників і Захисниць після перемоги, зробити якомога менше точок входу для отримання ними належного та швидкого сервісу з відповідним рівнем обслуговування і поваги.

“У кожному регіоні України є свій спектр адмінпослуг та їхніх надавачів. Аби спростити доступ до них ветеранам та їхнім родинам, фахівці Мінветеранів напрацьовують ефективний механізм надання цих послуг, враховуючи особливості кожного регіону. На сьогодні вкрай важливим завданням є напрацювати з обласною владою та місцевими громадами розширення мережі надання ветеранських послуг, аби вони були доступними, якісними та актуальними, – наголосила Тетяна Калита.

Директор Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслан Приходько зазначив про необхідність належного виконання розподілу в місцевих бюджетах грошової компенсації за житло для ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць України. За чотирма бюджетними програмами Мінветеранів (постанови КМУ № 718, 280, 214) у 2023 році на це передбачено 5,5 мільярда гривень, що дозволить забезпечити житлом майже 2000 ветеранів та членів їхніх родин.

“Завдяки всебічній підтримці Прем’єр-міністра України, Офісу Президента та Парламенту на цей рік Мінветеранів передбачено 5,5 мільярда гривень на забезпечення житлом. Це більше, ніж за всі попередні роки разом”, – наголосив Руслан Приходько.

“Впевнена, що в результаті нашої плідної співпраці кожен Захисник та Захисниця матимуть усі спроможності для самореалізації в цивільному житті. Адже від того, наскільки якісно відбудеться їхня реінтеграція в мирне суспільство – залежить стійкість Української держави”, – підкреслила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

За інформацією Урядового порталу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора