Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Олександр Турченяк про реалізацію програми “Сади Перемоги” на Черкащині

Дата: 01.06.2023 16:03
Кількість переглядів: 54

Черкащина зберігає лідируючі позиції щодо впровадження  всеукраїнської ініціативи “Сади Перемоги”. Нині 29 тергромад області вже мають затверджені програми та впроваджують їх. Про це розповів заступник очільника області Олександр Турченяк під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

 Як він зауважив, найбільш активним є Черкаський район. Тут програму “Сади Перемоги” реалізують у  12 громадах.  У Звенигородському районі  охоплено 9 громад, в Уманському – 5, у Золотоніському – 3.

– Коли проект розпочинав впроваджуватися, співпраця тривала на рівні ОВА, територіальних громад  та SURGe, – розповів Олександр Турченяк. – Сьогодні “Сади Перемоги” набирають обертів. До реалізації програми приєднуються благодійні фонди та партнери. Вони підтримують тергромади не лише посадковим матеріалом, а й технікою. Це надважливо й цінно.

Заступник голови ОДА розповів про успішні практики тергромад, зокрема  про досвід Буцької ТГ. У минулому році тут зібрали майже 40 тонн врожаю та допомогли продовольством 11 тис. жителів.

– У цьому році громада теж активно продовжує роботу, – додав Олександр Турченяк. – Посадили понад 3 тонни картоплі для забезпечення потреб місцевих жителів, ВПО та ЗСУ. Саджають високоолеїновий соняшник, щоб забезпечити олією дитячі садочки та школи ТГ. Також виробляють згущене молоко, яке планують постачати до великих мереж супермаркетів у межах країні.

Триває робота і в інших громадах. Зокрема, в Чигиринській ТГ висадили 1 тонну картоплі. Зібраний урожай спрямують до  медзакладів.

У Зорівській ТГ засадили теплі грядки для потреб закладів освіти.  

У Корсунь-Шевченківській ТГ висадили картоплю різних сортів та посіяли соняшник. Загальна площа висаджених культур становить близько 7 га.

– Черкащина надійно тримає аграрний фронт, – наголосив Олександр Турченяк.- Забезпечення продовольчої безпеки  в регіоні для нас в пріоритеті. Цей напрям перебуває на постійному контролі начальника ОВА.

Довідково: 

проект “Сади Перемоги” стартував в Україні у 2022 році. Ініціатива запроваджена проектом “Супровід урядових реформ в України” (SURGe).

Ключова складова проекту – це підтримка сільських домогосподарств у територіальних громадах.

Результатами реалізації є забезпечення продуктами харчування комунальних закладів (шкіл, садочків, лікарень), ВПО, які проживають на території громад, а також військовослужбовців ЗСУ.

Детальніше у відео


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора