Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Діючі обслуговуючі, виробничі сільськогосподарські кооперативи мають здійснити перереєстрацію на сільськогосподарські кооперативи до 20.07.2023 року.

Дата: 05.07.2023 14:36
Кількість переглядів: 227

Про перереєстрацію сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів |  Степанецька громада

Діючі обслуговуючі, виробничі сільськогосподарські кооперативи мають здійснити перереєстрацію на сільськогосподарські кооперативи до 20.07.2023 року.

Одним із пріоритетних напрямків розбудови аграрного сектору економіки області є розвиток сільськогосподарських кооперативів (далі – кооперативи). Зважаючи на те, що Україна є потужною аграрною країною, розвиток кооперації сприятиме вирішенню питання продовольчої безпеки і розвитку сільських територій.

Всього в області зареєстровано 116 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів / 1 сільськогосподарський кооператив, з них діючих 58. За видом діяльності вони поділяються на: 5 - переробних, 4 - заготівельно-збутових, 43/1 - багатофункціональних та 5 - інших.

З метою комплексного врегулювання усіх правовідносин щодо діяльності та утворення кооперативів прийнято Закон України „Про сільськогосподарську кооперацію“. Законом передбачається відмова від поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі і надання можливості членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати вид діяльності, а також форму діяльності – з метою чи без мети одержання прибутку; запроваджуються спеціальні положення щодо кооперативної освіти, розвитку співпраці між кооперативами, участі кооперативів у реалізації соціальної функції на селі, врахування інтересів територіальної громади.

Відповідно до зазначеного Закону України, Департамент агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації рекомендує здійснити перереєстрацію діючих (обслуговуючих, виробничих) кооперативів на сільськогосподарські кооперативи з метою розширення можливостей членів кооперативів отримувати фінансову підтримку та подальшого здійснення господарської діяльності.

Розділ Х пункт 5 Закону регламентує наступне, сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та утворені відповідно до Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" кооперативні об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, зберігають всі права та обов’язки, які вони мали відповідно до законів України "Про кооперацію" та "Про сільськогосподарську кооперацію" від 17 липня 1997 року № 469/97-ВР на день набрання чинності цим Законом, до моменту їх перереєстрації, але не більше трьох років.

Положення статутів таких кооперативів та об’єднань, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству, чинному до дня набрання чинності цим Законом, до моменту перереєстрації таких кооперативів та об’єднань, але не більше трьох років.

Тобто, діючі обслуговуючі, виробничі сільськогосподарські кооперативи мають здійснити перереєстрацію на сільськогосподарські кооперативи до 20.07.2023 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора