Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Традиційний одяг ромів

Дата: 29.09.2023 18:59
Кількість переглядів: 497

В гостях у ромів: Сукні на вагу золота

 

Роми – це древній народ родом з Індії, в їх вбранні чітко простежується схожість з квітчастими індіанськими нарядами. Ромський народ – це кочівники, тому кожна група, зупиняючись на території тієї чи іншої країни, вбирала у свій наряд характерні риси їх національного костюма.

          Ромський одяг пройшла в історичному розвитку чотири етапи:

- візантійський (XII - XVII ст.). Тоді роми тільки з'явилися в Європі і виглядали незвично: носили довгу нижню сорочку і подобу плаща в сірих, коричневих тонах;

- адаптований (XVII - середина XIX ст.). У зв'язку з цим ромам доводилося змішуватися з місцевим населенням і носити елементи їх одягу;

- котлярський (середина XIX - середина XX ст.). Котлярі - це група ромів, що сформувалися на території Румунії. Саме їх одяг розуміється досі як традиційний ромський костюм;

- сучасний (середина XX ст. - теперішній час). Відбувається адаптація до реалій новітнього часу.

Характерні риси ромського костюма.

Чоловічий костюм в минулому і сьогоденні має істотні відмінності. Раніше характерними рисами наряду були високі розшиті чоботи з широкою халявою і заправлені в них штани і червона широка сорочка навипуск. Насправді ж сорочка могла бути різних кольорів, і навіть квітчастій, але завжди з красивою, злегка блискучої тканини. Поверх неї надягала мереживна жилетка або курточка. Орнаменти на неї приклеювалися зверху або вишивалися прямо на тканини.

Штани було прийнято підперезати широким поясом зі шкіри, який прикрашався бісером і великими намистинами, бляшкою з металу або золота. Істотний вплив на цей варіант костюма справила угорська національна одяг.

 

Сучасний чоловічий костюм рома вже не відрізняється химерністю, але може зберігати в собі деякі елементи, наприклад, чоботи або сорочку. Однак він більше наближений до повсякденного міському костюму.

Жіночий одяг.

На відміну від чоловічого одягу, жіноча зберегла свою самобутність по теперішній час. Основою є спідниця довжиною практично до підлоги. Справа в тому, що нижня половина тіла ромки з давніх часів вважалася «поганою», «нечистої», тому завжди повинна бути прихована. До кофтині або блузці особливих вимог не висувалося і не пред'являється. Глибокі вирізи і відкриті плечі не є табу для жінок, так як вважається, що це відображає їх жіноче начало.

Голову заміжньої ромки покриває дікло. Дікло - трикутна косинка. Перш ніж надіти її, кінці закручуються, а тільки потім зав'язуються на потилиці. Святкові головні убори можуть бути прикрашені бахромою, намистинами або бісером. Масивні золоті прикраси також є невід'ємною частиною образу. Елементом костюма може бути хустку-шаль з шовку або вовни.

Кольорове оформлення нарядів різноманітна: перевага віддається яскравим відтінкам і багатства орнаменту. Незаміжнім дівчатам забороняється носити одяг жовтого кольору, а однотонний чорний і зовсім переважно не використовувати.

Одяг дитини.

Зовнішній вигляд дитини - зменшена копія дорослих костюмів. Але тільки по святкових подій дівчаток і хлопчиків можуть одягнутися в довгу спідницю або красиву сорочку. Зараз в повсякденному житті дітей одягають в звичайну сучасний одяг. Немовлят часто просто закутують в м'які тканини і носять голим, а більш дорослі діти зазвичай носять вільні сукні та штанці-шаровари.

 

Посилання: https://kirpi4ik.com.ua/osoblivosti-nacionalnix-kostyumiv-narodiv-svitu-tradici%D1%97-i-kultura/                

https://uk.timurovets.com/ciganski-kostyumi-foto


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора