Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Звенигородщина святкує День Вишиванки та День Європи

Дата: 16.05.2019 17:15
Кількість переглядів: 919

Фото без опису

Кінець весни славиться розмаїттям свят – сьогодні Звенигородщина святкує День Вишиванки та День Європи.  Тисячі людей у цей день одягаються у народний стрій, як символ єдності українців, незалежно від мови, віри та політичних поглядів.

Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції. Масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають. Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Особливого ж значення набула в останні кілька століть. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальну скриню, у якій роками збирали посаг. Найбідніша дівчина мала 30-40 сорочок, середнього достатку 50-70 сорочок, а багата – 100 і більше.

Одягли 16 травня національний одяг і звенигородчани, прийшовши у вишиванках на роботу. Активно підтримали акцію і  учні, прийшовши цього дня до школи у вишиваних сорочках і взявши участь в «Марші вишиванок». Під бій барабанів всі охочі пройшли   пішою урочистою ходою від центральної площі міста до пам’ятника Т. Шевченку. Там усі разом заспівали Гімн України. Керівники району поклали до пам’ятника квіти.  

Учні дитячої школи мистецтв та дитячої вокальної студії при районному Будинку культури порадували присутніх чудовими українськими піснями про вишиванку та музичними номерами.

День Вишиванки відзначали разом з іншим святом - Днем Європи. Це для всіх особливе свято, адже воно є вираженням прагнення України стати повноправним членом Європейської спільноти. У цей день українці мають нагоду разом з іншими європейськими народами показати єдність в утвердженні спільних цінностей. Біля адмінбудівлі райдержадміністрації було розміщено тематичну  фотозону до Дня Вишиванки та Дня Європи, де всі охочі мали можливість зробти гарні святкові фото.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора