Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

24 грудня – День працівників архівних установ

Дата: 22.12.2023 12:25
Кількість переглядів: 91

День працівників архівних установ України - 24 грудня - знаменні дати  поточного календарного року. Календар :: Свята та події

Звенигородський районний державний архів був створений в 1932 році. Основним завданням архіву була концентрація і зберігання матеріалів установ, підприємств і організацій району.  Відомості про роботу архіву до 1959 року, на жаль, не збереглися.

З 1959 року районний державний  архів підпорядковувався Звенигородському райвиконкому  (був на правах його відділу)  і Державному архіву Черкаської області.

Розташовувався районний державний архів у різних пристосованих приміщеннях, а в 1973 році йому було надано приміщення на вул. Леніна  (нині Кримського), 27, де він знаходиться і до цього часу.

В архівних документах виявлено відомості про те, що в 1939 році завідувала районним архівом Константинівська Марія Ісаківна.  В 1959 – 1972  роках очолював архів Пономаренко Павло Кононович, в 1976 – 1987 роках – Криленко Світлана Антонівна, в 1989 – 1994 роках – Чиженко Любов Петрівна, в 1995 – 2003 роках – Федина Ніна Григорівна. З грудня 2003 року начальником архівного відділу працює Рябова Ольга Реонардівна. 

В 1976 – 2001 роках при архіві працювала госпрозрахункова група, яка на договірних засадах проводила упорядкування документів установ, підприємств та організацій.

Відповідно до розпорядження Звенигородської районної державної адміністрації від 13 липня 2016 року № 53-к змінено найменування юридичної особи архівного відділу Звенигородської районної державної адміністрації на архівний сектор Звенигородської районної державної адміністрації та введено в штат спеціаліста архівного сектору.

У 2019 році розпорядженням Звенигородської районної державної адміністрації від              24 грудня 2019 року № 25-к  змінено найменування юридичної особи архівного сектору Звенигородської районної державної адміністрації на архівний відділ Звенигородської районної державної адміністрації.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року            № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій», розпорядження Звенигородської районної державної адміністрації від 13 січня 2021 року № 2 «Про реорганізацію структурних підрозділів районних державних адміністрацій, які мають статус юридичної особи публічного права» архівний відділ Звенигородської районної державної адміністрації став правонаступником майна, прав та обов’язків архівних відділів Катеринопільської, Лисянської, Тальнівської та Шполянських адміністрацій. В складі архівного відділу Звенигородської районної державної адміністрації були створені Катеринопільський, Лисянський, Тальнівський та Шполянський сектори.

На сьогоднішній день в архівосховищах відділу зберігаються 449 фондів на 69132 од.зб. документів Національного архівного фонду та 55 фондів на 14931 од.зб. документів з кадрових питань (особового складу). На підставі цих документів видаються довідки соціально – правового характеру, тематичні, фактографічні, майнові довідки. У 2023 році видано 1092 таких довідок, а також надані консультації на особистому прийомі та по телефону з питань розшуку документів ліквідованих установ та з генеалогічних запитів.

Також архівний відділ надає практичну та методичну допомогу в організації роботи архівних підрозділів та служб діловодства установ, організацій та підприємств звенигородського району, проводить роботу по збиранню документів особового походження, організовує виставки архівних документів. Протягом року на сторінці архівного відділу у мережі Facebook розміщені онлайн-виставки архівних документів до Дня Конституції України та Дня Незалежності України та з нагоди 100-річчя від дня народження письменника, художника, краєзнавця Михайла Іванченка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора