Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Міцніші за бетон: на Черкащині вшанували захисників Донецького аеропорту

Дата: 20.01.2024 11:32
Кількість переглядів: 79

Фото без опису
Сьогодні українці вшановують пам’ять і віддають честь захисникам Донецького аеропорту. Їх називають кіборгами –  як символ мужності, незламності та бойового духу українського війська.

Пам’ятні заходи провели також на Черкащині.

– Бої за Донецький аеропорт – це сотні історій незламності наших воїнів, – наголосив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.- 242 дні українські воїни тримали оборону. На межі можливостей. Відбиваючи штурм за штурмом. Наші кіборги. Пам’ятаємо, боремось, переможемо!

Фото без опису

Про оборону позиції розповів Станіслав Гончаренко, захисник Донецького аеропорту, артилерист:

«Вони вистояли. Ми вистояли. Не витримав бетон… Ми на своїй землі. І обов’язково повернемо наші кордони. У пам’ять про наших побратимів переможемо!»

Фото без опису

Спогадами про батька, Олексія Панченка – оборонця аеропорту, поділився його син Сергій:

«Мій батько знав, куди йшов. Добровільно. Сказав мені перед тим: бережи маму. Він розповідав, як наші воїни-кіборги стояли. Я згадую, як батько казав: я хочу бути прикладом для свого сина. І тільки зараз, із роками, я почав усвідомлювати, що він мав на увазі. Він хотів сказати мені і всім нам, що ми – вільні люди. І ми не здамося!»

Фото без опису

Фото без опису
Довідково:

Оборона Донецького летовища тривала 242 дні – з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015-го. ДАП героїчно обстоювали люди, які виявилися сильнішими за бетон. Їх стали називати кіборгами. За найпоширенішою версією, так про захисників ДАП казали вороги, які не могли інакше пояснити, чому гарнізон неможливо взяти штурмом.

Оборона аеропорту українцям далася дорого. За офіційними даними, серед загиблих захисників – 13 черкащан.

Офіційну інформацію читайте на наших ресурсах:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора