Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Стійкість під час кібервійни: які проекти з кібербезпеки втілюють українські регіони

Дата: 15.02.2024 10:35
Кількість переглядів: 24

Фото без описуКоманди цифрової трансформації впродовж чотирьох років втілили низку проектів у сфері кіберзахисту. Про це CDTO та регіональні лідери розповіли під час Міжнародного форуму з кібербезпеки «Стійкість під час кібервійни».

«Кібербезпека — один з ключових напрямів роботи CDTO. Протягом 4 років у регіонах реалізували понад 20 проектів у сфері кіберзахисту. Зокрема, у 2023 році в Полтавській області провели перші регіональні командно-штабні навчання (ТТХ), у Волинській — перші кібер змагання у форматі CTF, а на Черкащині запровадили систему “Безпечна школа”. У світлі непередбачуваних загроз кібербезпеки, особливо в умовах війни, важливо розуміти, що захист вимагає поєднання трьох основних складників: людей, процесів та технологій. Наш досвід показує, що навчання й розвиток навичок кібергігієни — вирішальні в боротьбі із загрозами», — зазначив керівник регіональної цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Ігор Панченко.

Крім того, під час панельних виступів CDTO та цифрові лідери поділилися планами та розповіли про пріоритетні напрями подальшої роботи. Вони також звернули увагу на кіберзагрози, перед якими вони постали та які превентивні дії застосовують зараз.

Наприклад, Дніпропетровщина має власний центр обробки даних, який забезпечує кіберзахист основних інформаційних ресурсів. CDTO Дніпропетровщини Іван Начовний розповів, що обласна військова адміністрація (ОВА) проводить навчання для працівників у цій сфері. Зокрема, курс з кіберзахисту для громад та професіоналів у співпраці з компанією Yalantis.

Серед планів Київської ОВА — аудит безпеки в межах співпраці з проектом USAID «Кібербезпека критичної інфраструктури». За словами Андрія Братуся, CDTO Київської ОВА, у планах також провести фахові навчання з кібербезпеки для системних адміністраторів громад Київщини.

У пріоритетах Львівської міської ради — впровадження інструментів для швидкого відновлення ІТ-інфраструктури та всіх сервісів у разі кібератаки. Водночас начальниця управління інформаційних технологій Львівської міської ради Олена Гунько зауважила, що критично важливим елементом для кіберзахисту є кваліфіковані люди. З кожним роком таких спеціалістів дедалі складніше залучати та втримувати. Зокрема, через конкуренцію за кадри у сфері інформаційних технологій.

Нагадаємо, впродовж чотирьох років CDTO успішно впровадили понад 210 унікальних міжгалузевих проектів. Серед них — проекти з кібербезпеки. Ознайомитися з втіленими проектами в кожному регіоні України можна за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора