Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Духовні цінності ромів

Дата: 01.03.2024 11:57
Кількість переглядів: 98

Культурно-мистецькі заходи -

Система ромський цінностей не змінювалася століттями. Найголовніші цінності для рома: сім'япрофесія і віра .

Належність до ромського суспільства

Найстрашніше покарання для рома — позбавлення права належати до ромського суспільства . Це покарання застосовується в разі особливо тяжких злочинів, таких як вбивствозгвалтуваннякрадіжка при деяких обставинах, та інших причин. Вигнання супроводжується «оскверненням». Вписатися після вигнання назад в суспільство дуже складно.

Професія

Професії надається дуже велике значення, і тому з нею пов'язано багато звичаїв. Наприклад, прийнято вибирати професію в рамках традиційних занять своєї сім'ї або етногрупи .

Професії в очах ромського суспільства поділяються на «ромські» і «неромські», тобто пристойні для ромів і небажані для ромів. До «ромських» професій відносять професії, пов'язані з музикоюакторською ремеслом, шоу-бізнесом, роботою з залізом і технікою, «магічними послугами», релігією (тільки якщо це не пов'язано з целібатом), роботою з тваринами, педагогікою і психологією (особливо для жінок), а також ювелірне ремесло і ремесла, пов'язані з кустарним виготовленням предметів побуту, таких як кошики, мотузки, цеглу, посуд і т. ін.

Історично в число жіночих занять входило випрошування милостині.

Роми приділяють велику увагу на професійну успішності і тому всіляко її демонструють, на словах і економічно .

         Віра

Велика частина ромів сповідує християнство або іслам, але зустрічаються також і представники інших конфесій . Роми залишилися одним з небагатьох народів, який встояв перед атеїстичним впливом .

 

Роми-християни дуже побожні, велику увагу приділяють церковним святам .

Роми-мусульмани також релігійні, але не виконують деяких мусульманських звичаїв. Наприклад, роми-мусульманки не закривають осіб навіть в країнах, де це прийнято у місцевого населення; деякі групи ромів-мусульман не практикують обрізання крайньої плоті, і т. ін.

-     Серед російських ромів існує легенда: коли розпинали Христа, що проходять повз роми вкрали цвях. За це, нібито, Бог дозволив ромам іноді красти.

-       Інша легенда свідчить, що Бог ромів особливо любить за їх веселощі і талант і тому не став прив'язувати їх до клаптиках землі, як інші народи, а подарував для життя весь світ. Тому роми і кочували — щоб сповна скористатися даром Господа. Тепер рома можна знайти на всіх материках, крім Антарктиди.

 

Посилання:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD#%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора