Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інвестиції та програми підтримки бізнесу, — Прем’єр-міністр назвав кроки для економічного розвитку

Дата: 05.03.2024 11:33
Кількість переглядів: 42

Фото без описуУряд докладає значних зусиль для підтримки бізнесу й економіки. Про це на четвертій щорічній прес-конференції 4 березня зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він наголосив, що Уряд продовжуватиме нарощувати відсоток зростання ВВП, зростання якого в 2023 році склало 5,7%, що більше, ніж прогнозувалося. Крім того, за словами Дениса Шмигаля, понад 90% українських підприємств відновили свою роботу.

«Уряд докладає значних зусиль для того, щоб підтримати бізнес та економіку. Десятки мільярдів закладені в бюджет. Зараз уже прописана частина програм, частина ще в роботі, для підтримки сфери розвитку бізнесу, індустрій, виробництв, економіки», — наголосив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль також озвучив пункти для посилення економіки, серед яких пріоритетним є залучення інвестицій. Це, зокрема, створення великої кредитної лінії для відновлення України, страхування інвестиційних проектів, захист крупних промислових центрів засобами ППО/ПРО, а також створення та розвиток індустріальних парків.

Серед проектів для іноземних інвестицій особливо перспективні є видобуток критичної сировини, виробництво акумуляторів для електрокарів, хімічна промисловість, обробка деревини, машинобудування тощо. Не менш важливим є і залучення інвесторів до енергетичних проектів. А саме до завершення будівництва блоків на Хмельницькій АЕС для збільшення генерації електроенергії, будівництва 2 інтерконекторів до Європи для посилення енергетичної інтеграції з ЄС тощо.

Важливий момент, на якому також зосереджує увагу Уряд, — морські порти.

«Морський коридор працює. Дякую нашим Збройним Силам, що фактично звільнили західну частину Чорного моря від присутності чорноморського флоту рф і його терору та агресії. Наш чорноморський коридор працює, експорт з України рухається. Близько 30 мільйонів тонн, найближчим часом цей показник буде досягнуто, вивезено, експортовано з України. Наша мета — стабільні показники рівня 21 року в морських перевезеннях», — зазначив Денис Шмигаль.

Він також додав, що важливим є захист експортних шляхів через південні порти Одеської та Миколаївської областей.

Денис Шмигаль також повідомив про нарощення потужностей Дунайського портового кластеру: «Вантажообіг порівняно з 2021 роком там зріс майже на 600%. Відкрито понад 20 нових точок перевалки. Дунайські порти обробляють 3,3 млн вантажів на місяць. Наша мета — розширити експортну спроможність Дунайського кластеру».

Серед пунктів посилення економіки Глава Уряду назвав експорт в ЄС наземним транспортом та вирішення питання блокади кордонів.

Денис Шмигаль вважає блокування кордону польськими аграріями необґрунтованим, адже майже 90% аграрного експорту України іде морем. Він нагадав, що наша держава запропонувала Польщі план із 5 чітких кроків, аби вирішити питання блокади.

Глава Уряду зазначив, що окремо Україна працює з партнерами над стимулами для повернення українців.

Ще одним кроком для розвитку економіки держави очільник Уряду назвав збільшення податкових надходжень для економічної самодостатності. За його словами, метою є збільшення податкових надходжень без підвищення податків завдяки боротьбі із «сірим ринком», а також реформою митниці та податкової.

Програма та платформа «Зроблено в Україні», яку ініціював Президент, також покликана для посилення економіки нашої держави.

Денис Шмигаль додав, що Уряд цього року буде активізувати масштабування програми компенсації коштів за придбану сільгосптехніку на всю техніку, адаптуватиме вже діючі державні програми підтримки, запроваджуватиме гранти українським виробникам єРобота та стимулюватиме споживчий попит.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора