Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МОЗ продовжує підсилювати українські лікарні для роботи за умов можливих блекаутів

Дата: 11.04.2024 16:45
Кількість переглядів: 16

Фото без описуТриває робота над оснащенням українських лікарень енергетичним обладнанням, щоби зробити їх стійкішими до можливих відключень електрики та роботи в умовах можливих блекаутів.

Зараз українські медзаклади забезпечені 11 139 генераторами для безперебійного електроживлення. У разі аварійних відключень світла енергетичне обладнання спрацьовуватиме та постачатиме напругу в мережу.

Таким чином, лікарні працюватимуть й надалі, а медики надаватимуть медичну допомогу пацієнтам.

Крім того, в Україні активно продовжують впроваджувати й інші рішення. Зокрема, йдеться про оснащення лікарень альтернативним та екологічним джерелом електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами, які допомагатимуть медзакладам функціонувати за критичних ситуацій.

Наразі вже понад 60 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо.

Такі рішення наразі в процесі реалізації завдяки співпраці МОЗ України з програмою Європейського енергетичного товариства «Промінь надії», Міністерством енергетики України, урядами Японії та Хорватії, Комітетом ВРУ з питань енергетики та ЖКГ та компанією «Нафтогаз». Також до процесу долучені благодійні та громадські організації, зокрема Energy Act for Ukraine, Екоклуб, Асоціація сонячної енергетики України тощо.

Також зазначимо, що наразі багато керівників лікарень та органів місцевого самоврядування самостійно працюють над створенням умов для стабільної роботи медзакладу у разі надзвичайних ситуацій. Завдяки такому підсиленню, навіть за умов аварійних відключень світла чи повних блекаутів, лікарні функціонуватимуть та оперативно надаватимуть потрібну медичну допомогу пацієнтам.

Висловлюємо вдячність всім партнерам, які долучилися до забезпечення автономності медзакладів. Така співпраця дозволила лікарням надавати медичні послуги навіть за екстремальних умов.

Довідка: наразі завершується робота з впровадження моделі взаємозаліку в розрахунках за електроенергією, що обліковується за рахунок виробленої енергії сонячних станцій. Відповідні зміни були внесені в ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії» у  2023 році.  Загалом до кінця 2024 року планується облаштувати 200 сонячних станцій у закладах охорони здоровʼя України.

За інформацією Урядового порталу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора