Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про сівбу озимини на Звенигородщині

Дата: 29.08.2016 11:30
Кількість переглядів: 750

Фото без описуВ умовах нашого району оптимальними строками сівби  озимої пшениці вважаються 15-25.09. Традиційно осінню посівну кампанію відкриває озимий ріпак, який сіють  в період 15-30.08,  завершує – озимий ячмінь,  оптимальні строки сівби якого настають  в період 20-30.09.

  За аналізом багаторічних даних, в останні роки умови для сівби озимих стали більш жорсткими.   В поточному році умови для підготовки площ під сівбу озимих зернових та сівби ріпаку в оптимальні строки складаються несприятливо – стан верхнього шару ґрунту оцінюється як сухий або ж слабко зволожений. В таких випадках, коли ґрунт ще достатньо прогрітий, щоб зерно не псувалося, сіяти слід лише після випадання дощу не менше 15-20 мм, або ж у сухий ґрунт у крайні допустимі строки, коли ґрунт охолоне.

За прогнозом синоптиків, погода в період проведення сівби озимини під врожай 2017 року в області очікується нестійкою. При цьому характерними для неї будуть вже звичні для цього року температурні контрасти та не рівномірний розподіл опадів.  Після тривалої посухи, на більшості площ малоймовірна кількість опадів для відновлення вологозапасів верхніх шарів ґрунту,  достатніх  для проведення сівби в оптимальні строки та появи дружніх сходів озимого ріпаку .

                За попередніми розрахунками, осінь 2016 року в цілому  очікується помірно-теплою та достатньо дощовою.    Якщо порівнювати з кліматичною нормою, то вересень можна очікувати дещо холоднішим, а жовтень і листопад - дещо теплішими. Недобір опадів спостерігатиметься у жовтні. У вересні та листопаді їх буде на 20-40 % більше за норму.   Після 20-го листопада можливий різкий перехід до зими.

             За такої погоди, умови для сівби озимини очікуються кращі, ніж у торішньому році, однак не оптимальні.

                       

Начальник метеостанції  Звенигородка                                                                                              Т.А.Лисенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора