Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Медичні огляди - як необхідність збереження здоров’я працівників в процесі трудової діяльності в усіх галузях народного господарства України

Дата: 05.10.2016 15:50
Кількість переглядів: 879

 Фото без опису       Більшість працівників підприємств, установ та організацій під час трудової діяльності повинні щороку проходити медичні огляди.

   У законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності та виробництв, працівники яких підлягають медичним оглядам.

    Дуже велику роль відіграють попередні та періодичні медичні огляди працівників, робота яких пов’язана з можливістю шкідливого впливу на їхнє здоров’я чинників  виробничого середовища. Попередні медичні огляди мають на меті не допустити до роботи пов’язаної з певними шкідливостями осіб, що мають ще до прийому на роботу такі порушення здоров’я, які можуть посилитися під впливом шкідливих виробничих чинників.     Періодичні медичні огляди дають змогу вчасно виявити перші симптоми хронічної інтоксикації або захворювання предпрофпатології.

    При працевлаштуванні на роботу, працівник за власний рахунок проходить попередній медичний огляд, згідно вказаних шкідливих виробничих чинників (з подальшим відшкодуванням коштів підприємством). Роботодавець за власний рахунок зобов'язаний організувати проведення періодичних медичних оглядів, для працівників свого підприємства, що працюють в шкідливих та небезпечних умовах праці,  а також проконтролювати  терміни проходження медоглядів згідно графіку.

    У зв’язку  реорганізацію Держсанепідслужби контроль за організацією проведення попередніх та періодичних медоглядів  покладається на управління Держпраці у Черкаській області.

    Щорічно, до 1 грудня, за заявкою роботодавця інспекторами відділу гігієни праці управління Держпраці проводиться визначення категорії працівників зайнятих на важких, шкідливих та небезпечних умовах праці та складаються  Акти визначення працівників, які підлягають періодичному медогляду в наступному році.

    Протягом місяця роботодавець складає списки в 4 екземплярах та погоджує в управлінні Держпраці: один примірник залишається в управлінні Держпраці, другий -  надається до відділення Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві,третій - до лікувального закладу, а четвертий - залишається в роботодавця.

    На підставі списків складається графік проходження медичних оглядів суб’єктами господарювання  в лікувальному закладі.

     За результатами періодичного медичного огляду, згідно графіка, лікувальним закладом протягом місяця оформляється Заключний акт в  шести примірниках - один залишається в лікувально-профілактичному закладі, інші - в  роботодавця та представника профспілкового комітету підприємства, в профпатолога, в управлінні Держпраці та  у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

     Термін зберігання Заключних актів п’ять років.

     Вчасне та якісне проведення медичних оглядів працівників дозволить роботодавцю зберегти їх життя та здоров'я у процесі трудової діяльності.

В.Штанько, головний державний інспектор відділу АПК та СКС управління Держпраці у Черкаській області; В.Купрій, начальник відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Черкаській області;  С.Бондаренко, заступник начальника - страховий експерт з охорони праці  відділення ВД ФССНВ у м.Звенигородка.          

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора