Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фахівці управління Держпраці провели семінар на Звенигородщині

Дата: 02.11.2016 16:40
Кількість переглядів: 851

СемінФото без описуар-нараду для інженерів з охорони праці підприємств району минулого тижня проведено в залі засідань Звенигородської районної державної адміністрації під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації  Дмитра Задеряки.

Захід відбувся за ініціативи фахівців управління Держпраці у Черкаській області. 

Особливу увагу на семінарі приділено забезпеченню проходження медичних оглядів працівниками відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я № 246 від 21.05.2007. Головним державним інспектором відділу з питань гігієни праці Русланою Зубрицькою роз’яснено порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Зазначено, що відповідно до ст.169 Кодексу законів про працю України та ст.17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці. Фахівцем наголошено, що щорічно до 1 грудня за заявкою роботодавця інспекторами відділу гігієни праці управління Держпраці проводиться визначення категорії працівників, зайнятих на важких, шкідливих та небезпечних умовах праці, та складаються Акти визначення категорії працівників, які підлягають періодичному медогляду в наступному році.

Щодо атестації робочих місць за умовами праці, надання пільг та компенсацій, що передбачаються за результатами атестації, присутніх ознайомила Галина Дяченко. Увагу учасників семінару зосереджено на категоріях працівників, які мають право на пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах праці. Зазначено, що атестація робочих місць за умовами праці здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці та згідно з Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими спільною постановою Міністерства праці й Міністерства охорони здоров’я України. Також повідомлено спеціалістів підприємств щодо відповідальності,  якщо атестація робочих місць не проводиться.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Василь Штанько у своєму виступі озвучив порядок видачі та продовження строку дії документів дозвільного характеру. Фахівець повідомив, що порядок видачі дозволів встановлено Постановою КМ України «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від 26.10.2011  №1107, далі – Порядок  № 1107). Суб’єктам господарювання, які виконують роботи підвищеної небезпеки або експлуатують машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, визначені у додатках 2 та 3 до Порядку № 1107, для продовження господарської діяльності, необхідно отримувати новий дозвіл відповідно до Порядку № 1107 з подальшою можливістю продовження його строку дії. Видає такі дозволи на безоплатній основі центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, яким є управління Держпраці.Фото без опису

Страховий експерт з охорони праці Сергій Бондаренко проінформував присутніх щодо стану виробничого травматизму в районі. Під час виступу наголошено  на посиленні контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною на виробничому об’єкті міста ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат».

Учасники семінару мали можливість отримати відповіді на свої запитання від кваліфікованих спеціалістів.

У заключному слові перший заступник голови районної державної адміністрації  Дмитро Задеряка подякував присутнім і виступаючим за участь у семінарі  та відмітив, що такий захід виявився досить інформативним та змістовним, а готовність фахівців Держпраці надати консультаційну, інформаційну допомогу є реальною підтримкою підприємствам району у сфері безпеки та охорони праці. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора