Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Патріотизм має бути не лише на словах, а насамперед у чітких діях, –Віталій Коваль

Дата: 29.12.2016 09:25
Кількість переглядів: 837

       Поняття патріотизму набуває особливого значення. В умовах сьогодення воно є втіленням свідомого мислячого громадянина, справжнього українця, щиро люблячого рідну землю, готового виконувати свій громадянський обов’язок та брати відповідальність за розбудову української держави.

– Наше суспільство змінюється на очах, – говорить перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль. – Сьогодні більшість громадян добре розуміють, що живуть у вирішальний час, коли твориться історія країни, суверенність і недоторканість якої надто важлива. Ми ж натомість маємо підтримати суспільні ініціативи, відобразивши їх в обласних програмах чи комплексних заходах. Адже патріотизм має бути не лише на словах, а насамперед, у чітких діях.

За словами першого заступника, об’єднавши зусилля влади й громадськості, за останні два роки в області вдалося в кілька разів збільшити перелік заходів патріотичного спрямування.

– Таким чином формуємо в дітях почуття справжнього громадянина-патріота, – говорить Віталій Володимирович. – У цілому ж до цього питання підходимо усебічно, керуючись, передовсім, Стратегією національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затвердженою торік Указом Президента України.

 

Виховуємо патріотів у ході навчального процесу

– Особливу увагу під час навчання приділяємо саме військово-патріотичному вихованню. Так, години викладання предмета «Захист Вітчизни» для учнів 10-11 класів значно збільшили. У пріоритеті – практична його частина, а саме: навчально-польові збори для учнів 11-х класів. Їх проводять на базі військових частин. При чому натепер - майже в усіх районах області. За найкращі результати у вивченні предмету учнів відзначаємо почесною відзнакою «Відмінник Захисту Вітчизни», яку запровадили торік за ініціативи голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка. За цей час нагороду отримали 165 учнів.

Неабияким цьогорічним досягненням для області є і відкриття військової кафедри в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького. Нині там навчається понад 100 молодих юнаків та дівчат.

Виховання патріотизму шляхом відновлення традицій, історичної правди

– Цінною формою виховання патріотизму є послідовне формування у свідомості дітей та юнацтва гордості за приналежність до великої нації зі славетною історією, – зауважує Віталій Коваль. – На Черкащині вже в кожному районі створено козацькі класи. Наразі їх 30. В основі навчання - поглиблене вивчення історії козацтва, предметів духовно-морального спрямування, функціонування військово-патріотичних гуртків тощо. Для закріплення у суспільстві розуміння історичної і геополітичної місії української держави, зокрема у процесі декомунізації, в топонімічних назвах відображені у тому числі й імена великих князів Київської Русі. Взагалі у цьому дуже допомагають напрацювання і матеріали Українського інституту національної пам’яті.

Співпраця з громадськими організаціями

За словами Віталія Володимировича, не можливо переоцінити допомогу громадських організацій. Поміж них і ВГО «Національний Альянс» в Черкаській області, ЧММО «Станиця Черкаси Пласту-НСОУ», ГО «Сокіл», ГО «УНСО» та ін.

- Спільно з ними в області започаткували та проводимо низку тематичних проектів, акцій та фестивалів, - зазначає Віталій Володимирович. - Залучаємо до участі в заходах не лише черкащан, а й громадян з інших областей України. Чого вартий лише Всеукраїнський «Холодний Яр - фестиваль нескореної Nації», який щороку збирає все більшу кількість українців на Кам'янщині. Також набирає обертів Всеукраїнський фестиваль «Ше.Fest», ряд інших заходів всеукраїнського значення: змагання «Весняний рейд», «Теренова гра «СІЧ - сила і честь», табір гри «Сокіл» («Джура»), акція «Канів-2016. Великі українці».

Виховуємо дітей на прикладі героїв сучасності

– Приклад сучасних героїв, які захищають територіальну цілісність і незалежність України, – неоціненний, – наголошує Віталій Коваль. – У всіх навчальних закладах області проводять виховні заходи, флеш-моби, зустрічі з учасниками АТО. Вони, до речі, працюють зі школярами й в оздоровчих та відпочинкових таборах військово-патріотичного спрямування.

Водночас не забуваємо і про вшанування загиблих героїв. Ми поновили експозиції шкільних музеїв. Наразі їх понад дві тисячі, зокрема й присвячених героям Революції гідності та війни на Сході країни. У кількох десятках навчальних закладів встановили меморіальні дошки на честь загиблих патріотів.

Відрадно, що школярі активно долучаються до благодійних акцій на користь бійців АТО. Часто самі ініціюють такі акції, збираючи кошти, необхідні речі для атовців, малюють для них малюнки, пишуть листи на передову, плетуть маскувальні сітки тощо. Так, близько 15 тисяч учнів, об’єднавшись у волонтерські загони, надають шефську допомогу більш, ніж 1 500 родинам учасників антитерористичної операції та Революції Гідності.

При цьому ми намагаємося нести дух патріотизму і на Схід. Протягом останніх років зустріли на теренах області декілька делегацій учнів, учителів та батьків із Донецької та Луганської областей, які повертались додому з неабиякими позитивними враженнями.

Приємно, що здобутки області відзначили в ході Міжвідомчої комісії з питань патріотичного виховання молоді і Віце-прем'єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, й очільник Міністерства молоді і спорту Ігор Жданов. На цьому не зупинятимемося. Маємо затверджений сесією обласної ради План дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді Черкаської області на 2016-2020 роки. Його формували в межах Стратегії патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України 2015 року. Крім того, спільно з представниками громадських організацій і депутатами обласної ради розробили проект обласної програми національно-патріотичного виховання. Тож, у перспективі - безліч запланованих завдань, які спільно реалізовуватимемо.

- Разом із тим, повинні розуміти, що виховувати патріотів необхідно змалечку, - говорить Віталій Коваль. – При цьому важливу роль тут відіграють не лише батьки, а й вихователі та викладачі. Упроваджуючи та розвиваючи в подальшому принципи нової сучасної освіти, що втілюватимуться на базі інноваційних, опорних шкіл, ключовим у навчальному процесі стане саме поняття «учень-викладач». Навчаючи предметам, вчителі значну увагу приділятимуть вихованню в учнях любові до рідної країни, поваги й гордості за те, що вони є її громадянами, які повноцінно усвідомлюють власну причетність до побудови єдиної української нації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора