Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чекаємо повернення військовополонених додому

Дата: 30.01.2019 09:33
Кількість переглядів: 979

Фото без опису29 січня на базі районного краєзнавчого музею ім. Т.Г. Шевченка для гуртківців, що відвідують гурток «Історичне краєзнавство» Звенигородського центру дитячої та юнацької творчості  проведено тематичний захід «Звенигора стоїть віками на сторожі краю».

Керівник гурткової роботи  Людмила Марущак  познайомила діток з історією заселення нашого краю від древньої  Звенигори до теренів нинішньої Звенигородщини. Наголосила,  що для оборони від загарбників будувались сторожові укріплення. Саме на Звенигорі височіло замчище з дзвоном, що бив на сполох при нападах ординців-поневолювачів.   Гуртківці не лише познайомилися з археологічними знахідками Звенигори, розміщеними в музейній експозиції, а й  вивчали схематичну карту древнього поселення з назвами урочищ. Також провели експрес-вікторину щодо сучасності краю.

Провівши паралель між стратегічним значенням Звенигородщини, яка споконвіку стоїть на попелищі грізних війн, але прагне миру,   директор  музею Олена Наріжна розповіла гуртківцям,  учням загальноосвітньої школи І-ІІ ст. № 2,  про те, що вже 2 місяці як наші військові моряки знаходяться у полоні росіян, після тарану і обстрілу біля Керченської протоки у міжнародних водах Чорного моря.  25 листопада 2018 року  були атаковані та захоплені три українські військові кораблі, 24 військовослужбовців були взяті у полон, серед них  шестеро моряків поранені, двоє в дуже тяжкому стані. За Женевською конвенцією українські моряки є військовополоненими та  Росія відмовляється надавати їм такого статусу.

Нам би дуже хотілось, щоб усі військовополонені моряки повернулися до рідних домівок. Серед них є два наших земляки з Черкащини. Це  23-річний капітан рейдового буксира Олег Мельничук, він народився у Смілі, та 24-річний уродженець Христинівки Владислав Костишин.

 Гуртківці ознайомились із фото малих  броньованих  артилерійських катерів "Бердянськ" та "Нікополь",  які були вражені вогнем противника та втратили хід, з  фото рейдового буксиру "Яни Капу", що примушений до зупинки.

Відвідувачі музею  разом  змайстрували 24 жовто-блакитних човників, зробили на них написи прізвищ та імен на підтримку наших моряків. На деяких прикріпили прапорці, виготовлені власноруч. А потім у музейному залі «Народної творчості» прикрасили ними ялинку, яка чекає  1 березня. Адже наші предки відзначали новий рік в ту пору, коли все навколо оживало – навесні.

Шестикласникам гуртківцям Звенигородського центру дитячої та юнацької творчості, що працюють на базі Звенигородської ЗОШ І-ІІ ст. № 2, їхньому керівнику Марущак Л.І. дякуємо за вивчення історичної минувшини та патріотичне сприйняття сьогодення.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Олена Наріжна, директор музею 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора