Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розширене засідання громадської ради

Дата: 24.11.2017 11:49
Кількість переглядів: 898

23 листопада в  читальному залі Звенигородської центральної  районної бібліотеки відбулось розширене засідання громадської ради при райдержадміністрації.

Члени громадської ради за участю начальника управління соціального захисту райдержадміністрації О.Лісової, начальника  Звенигородського об'єднаного управління Пенсійного фонду України  Л.Пони обговорили питання щодо стану роботи управління соціального захисту з підтримки вразливих верств громадян та хід виконання в 2017 році районної програми «Турбота», діяльність Звенигородського об'єднаного управління Пенсійного фонду та  план роботи громадської ради на 2018 рік.

Родзинкою розширеного засідання стала творча зустріч з Звенигородською поетесою Людмилою Солончук. Її вірші і пісні дістали до найглибших струн душі кожного учасника   заходу. 

Жваве обговорення викликало питання про зміни в пенсійному законодавстві з 1 жовтня 2017 року. Присутні ставили багато уточнюючих запитань, на які отримали вичерпні відповіді.

Леся  Пона надала  роз'яснення щодо основних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148/VIII.

Зокрема повідомила, що зростання пенсій відбулося для понад 9 мільйонів пенсіонерів, практично для всіх категорій. Найбільше зростання є в тих людей, які платили більші відрахування до бюджету.

Мінімальний розмір пенсії складає 1452 гривні, що на 140 гривень більше, ніж було. Перерахунок здійснено з 1 жовтня 2017 року автоматично за матеріалами пенсійних справ.

Загальна формула розрахунку пенсії складає: середня заробітна плата (за останні три роки) x індивідуальний коефіцієнт заробітної плти x коефіцієнт стажу.

Коефіцієнт стажу - це 1% за кожен рік стажу (раніше складав 1,35%). Єдиний показник середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016) складає 3764,4 гривні.

Із 1 січня 2018 року пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхово­го стажу 25 років. Кожен рік вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на один рік, і в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо в 60-річної особи не буде за­значеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придба­ти необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Ці правила, як за­значали в уряді, діятимуть з урахуван­ням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Спецпенсії більше не будуть призначати, питання залишається лише стосовно пенсії за вислугою років для військових.

Всі спеціальні пенсії прибираються: якісь повністю, якісь мають перехідні норми. Наприклад, по державній службі була перехідна норма, що для тих людей, які вже набули право на таку пенсію, за ними це право залишається. В основному всі спеціальні пенсії прибираються. Але люди, які їх вже отримували, будуть отримувати й надалі - ніякого зменшення не буде. Правильно йти шляхом того, щоб менші пенсії підтягувати до великих.

Скасували вихід на пенсію за вислугу років. Але якщо у вас вже є 25 років станом на 01.04.2015 року вислуги, то право залишається і ніхто його не забере, ви зможете вийти на пенсію будь-коли.

Єдина особливість - пенсія за вислугу років призначається при звільненні з роботи.

В законопроекті було обмеження, що можна докупити не більше від двох років, але в остаточному варіанті це обмеження зняте.

На сьогоднішній день мінімальний страховий внесок становить 704 гривні в місяць - це 22% відсотки від мінімальної зарплати в 3200 гривні, але для докупки стажу ця сума множиться на 2.

Вартість купівлі одного року страхового стажу таким чином складе близько 17 тисяч гривень.

Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для:

  • матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років);

  • військових - учасників бойових дій (55 років);

  • ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років);

  • артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років);

  • журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов'язків у місцях надзвичайних подій;

  • чорнобильців (із зниженням пенсійного віку).

Починаючи з 1 січня 2019 року особам, у яких страховий стаж буде 15 років, пенсія за віком признача­тиметься в 65 років.

Особи, що не матимуть страховий стаж (загальний) тривалістю 15 ро­ків, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукуп­ним доходом сім'ї.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148/VIII з 01.10.2017 року Звенигородським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Черкаської області проведено осучаснення (перерахунок) пенсій 94% пенсіонерів (по 15279 пенсійних справах на загальну суму 5,147 млн. грн.) у визначені терміни.

Пенсіонери, сума підвищення в яких менша за 140 грн., отримали підвищення до пенсії разом з пенсією за листопад місяць.

Об’єднаним управлінням проведено інформування пенсіонерів про розмір перерахованих пенсій листами через поштові відділення.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора