Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щорічна додаткова відпустка за шкідливі та важкі умови праці

Дата: 07.07.2017 12:43
Кількість переглядів: 914

До управління Держпраці, у зв’язку з масовими відпустками в літній період, почастішали звернення від роботодавців з проханням надати роз’яснення щодо надання щорічної додаткової відпустки за шкідливі та важкі умови праці. Роз’яснення надає головний державний інспектор сектору з питань експертизи умов праці Галина Дяченко.

За роботу у шкідливих та важких умовах праці на підставі статті 7 Закону України «Про відпустки» додаткова відпустка тривалістю до 35 календарних днів надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, вказаних у Додатку 1 Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 р. №679 із змінами та доповненнями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2004 р. №1674.

Критеріями, на підставі яких має визначатися конкретна тривалість додаткової відпустки, яка надається за роботу з шкідливими і важкими умовами праці у колективному чи трудовому договорі, є результати атестації робочих місць за умовами праці і час зайнятості працівника у таких умовах. Правовою підставою для визначення тривалості додаткової відпустки, за розглянутою підставою, є Показники та критерії умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, які затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я та Мінпраці від 31 грудня 1997 р. №383/55. Цей нормативний акт визначає тривалість додаткової відпустки залежно від типу шкідливих виробничих факторів, класу, умов і характеру праці.

Порядок застосування Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці зайнятості працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, прописує: «У випадках, коли тривалість додаткової відпустки за результатами атестації робочих місць перевищує максимальну тривалість вказаної у Списку, відпустка може бути продовжена на кількість днів цієї різниці за рахунок власних коштів підприємства».

Щорічна додаткова відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів професій і посад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора