Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Заходи до Дня пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2018 13:04
Кількість переглядів: 1023

Фото без опису

В урочищі Діброва за участю голови районної державної адміністрації Василя Довбуша, заступника міського голови  Сергія Кулікова, ветеранів, представників єврейської громади району, учнів, громадськості  сьогодні відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня пам’яті та примирення. Щоб віддати данину поваги і шани тим, кого розстріляли, закатували нацисти,  вивезли на каторжні роботи до Німеччини, тим, для кого урочище Діброва стало останньою домівкою.

Учасники заходу згадали ті страшні часи, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів, жертв війни  та поклали до могил квіти.

Тут, у чотирьох братських могилах, поховані жертви масових розстрілів: в'язні гетто, діти, партизани, військовополонені, підпільники. Серед них жителі не лише Звенигородки, а й Звенигородського, Шполянського, Лисянського, Катернопільського районів, які під час окупації були підпорядковані Звенигородському гебітскомісаріату.  17 липня 1942 року окупанти вивели всіх бранців гетто до урочища Діброва й розстріляли. За неповними даними, в братських могилах покоїться близько 2500 жертв нацизму.

- Та війна – то понад два мільйони вивезених на примусові роботи дівчат та юнаків з України. То -  каторга й концтабори. То – Бабин Яр – трагедія  євреїв, трагедія українців, росіян, ромів та багатьох інших народів. Ми пам’ятаємо і завжди будемо пам’ятати, що близько півтора мільйона українських євреїв було знищено нацистами. Йдеться про речі, які нічим не витравити з пам’яті народу, а особливо того покоління, яке не з чужих слів і не з підручників знає сувору правду про війну. Очевидно, що ці дні назавжди закарбовані в українському календарі, - наголосив голова райдержадміністрації звертаючись до учасників мітингу.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора