Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Комунікація та співпраця між лідерами – основні складові розвитку ОТГ Черкащини», – Тарас Висоцький на Форумі громадських ініціатив

Дата: 14.06.2019 14:43
Кількість переглядів: 630

Успішне створення та функціонування ОТГ не можливе без чіткого розуміння людей на місцях взаємозв’язків та вигод від об’єднання. На цьому наголосив перший заступник очільника області Тарас Висоцький на ІІ Форумі громадських ініціатив «Людина. Громада. Україна», який відбувся вчора у Городищі. Тут він окреслив п’ять основних моментів з якісного упровадження децентралізації на Черкащині.

Нині в області діє 57 ОТГ, 54 з них – на прямих міжбюджетних відносинах з державою. Загалом громади-об’єднавці охоплюють 320 населених пунктів, 222 міських, селищних та сільських рад (40% від загальної кількості рад). А це близько 30% населення та 41,5% площі території області.

– Говорячи про децентралізацію і розвиток громад, хотів би виокремити п’ять основних моментів, – наголосив перший заступник голови ОДА Тарас Висоцький, звертаючись до учасників форуму. – Насамперед, треба зрозуміти, що децентралізація – незворотній процес, який дає значно більше переваг та можливостей для жителів сіл. Наступне: гостро стоїть питання лідерства на місцях. Дивлячись на окремі показники ОТГ, зокрема наповненості бюджету, програм, які реалізуються, спілкуючись з головами, розумію, що лідер має бути на своєму місці.

Він рекомендував, аби люди на місцях враховували практичні моменти, відходили від нинішнього тренду на популізм і виокремлювали бажаючих очолити ОТГ і готових працювати. Водночас, ще одним важливим моментом є комунікація. Йдеться не лише про інформування, а й налагодження спілкування між тими, на кого покладні повноваження.

– Наразі бачу, що люди мають недостатньо інформації про реформу, хоча вона упроваджується уже декілька років поспіль, – зазначив посадовець. – Однак проблемною є і комунікація між тими, на кого покладені повноваження. Маю на увазі голів ОТГ, їхні виконкоми, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади і структурні підрозділи ОДА та РДА. Особисто моя мета – максимально швидко налагодити її, адже без співпраці на всіх рівнях результату на буде. Яким би не було бажання голови ОТГ, без підтримки інших органів, які мають повноваження, результату не буде.

Після формування лідерів на місцях, налагодження комунікації, важливим елементом є співпраця. У європейському масштабі реформа не нова, втім Україна вперше працює над нею, є багато речей, які чітко не прописані у нормативно-правових актах. Дехто з громад уже вирішив певні питання, інші – лише на шляху до цього. Тому тут треба обмінюватися досвідом, мати пряму комунікацію, бажання ділитися досвідом, підкреслив Тарас Висоцький.

– Неодноразово наголошую, що ініціатива допомагає, – зазначив він. – Тому зараз, коли є доступ громадян до різноманітних соціальних мереж, цю ініціативу треба показувати. Водночас, люди мають чітко розуміти зв’язки між процесами. Тоді буде результат. Тут має бути дві речі: роз’яснення, чому треба підтримувати ОТГ, і відразу ж звітування, куди витрачаються кошти. Тільки люди побачать чіткий взаємозв’язок між використанням коштів та ефектом для їхнього життя, тоді буде результат, особистий інтерес та бажання до змін.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора