Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фахівцями управління Держпраці на виїзному семінарі розглянуто питання щодо стану виробничого травматизму

Дата: 27.10.2017 09:45
Кількість переглядів: 850

Фото без опису26 жовтня 2017 року при Звенигородській районній державній адміністрації  за участю головних державних інспекторів управління Держпраці у Черкаській області проведено виїзний семінар на тему: «Безпечні та здорові умови праці. Забезпечення належної культури виробництва на підприємстві, як обов’язок роботодавця».

Відкрив семінар перший заступник голови районної державної адміністрації  Дмитро Задеряка.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Василь Штанько повідомив, що проведений аналіз стану виробничого травматизму в області за 9 місяців 2017 року свідчить про продовження зростання рівня травматизму. З початку року на піднаглядних Управлінню суб’єктах господарювання порівняно з аналогічним періодом 2016 року рівень виробничого травматизму збільшився на 20%. Найбільш травмонебезпечними галузями в області є: сільське господарство - 17 випадків, з яких 3 із смертельним наслідком; соціально-культурна сфера - 17 випадків.

Представник Фонду соціального страхування України у Черкаській області Володимир Демченко розповів, що в Звенигородському районі зареєстровано у 2016 році 5 нещасних випадків, за 9 місяців 2017 року – вже є 5 нещасних випадків на виробництві, в тому числі - 2 із смертельними наслідками. Найчастіше нещасні випадки виникають з причин порушення відомих працівникам вимог охорони праці, а іноді і внаслідок недостатньої роботи посадових осіб та спеціалістів, що не сумлінно виконують обов'язки, встановлені роботодавцем.

  Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Руслана Зубрицька      повідомила, що за  9 місяців поточного року до Управління надійшло 65 повідомлень про нещасні випадки на виробництві з тяжкими та смертельними випадками. Як свідчить статистика, 10 відсотків потерпілих не були забезпечені медичними оглядами для працівників з шкідливими та небезпечними умовами праці, або медогляди були проведені не якісно.

Фото без описуКерівники установ та підприємств зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при зарахуванні на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де необхідний професійний добір.

       Про проведення атестації робочих місць, як захід реалізації прав працівників на охорону здоров'я і безпечні умови праці розповіла головний державний інспектор сектору з питань експертизи умов праці Галина Дяченко.

Укладаючи трудовий договір з працівником його слід проінформувати під розпис про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, про їх вплив на здоров’я,  а також про його права на пільги й компенсації за роботу в таких умовах. Щоб виконати цю вимогу, необхідно провести цілий комплекс досліджень, установити наявність або відсутність таких факторів; включити до колективного договору перелік пільг за роботу в шкідливих умовах, норми забезпечення засобами індивідуального захисту, спецодягом тощо. Подібні дослідження проводяться в рамках атестації робочих місць за умовами праці.

Адже, головна мета атестації - регулювання відносин між роботодавцем та працівниками щодо реалізації їх прав на охорону здоров'я і безпечні умови праці, пільги й компенсації за роботу в несприятливих умовах.

           Як підсумок семінару,  Василь Штанько доповнив, що забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.  Фахівець  звернувся  до присутніх на семінарі роботодавців, керівників  підприємств, установ, організацій, з метою попередження виникнення травматизму  спрямовувати свої зусилля на створення безпечних та здорових умов праці на кожному робочому місці.

 

 

 

 

    Головні державні інспектори управління Держпраці у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора