Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПЛР-тестування, виїзди медбригад та робота лікарів: на брифінгу розповіли про ситуацію в області з протидії COVID-19

Дата: 29.03.2020 23:32
Кількість переглядів: 258

Тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) є найбільш ефективним. Про це сказав під час брифінгу щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції голова облдержадміністрації Роман Боднар. Він наголосив на тому, що в області нині надають перевагу саме ПЛР-тестуванню, оскільки воно дає змогу оперативно виявити інфікованих.

– У регіоні наразі достатня кількість експрес-тестів. Однак специфіка експрес-тестування дає вірогідний результат лише на третій-п’ятий день хвороби. Це запізно, адже за цей час інфікований може заразити значну кількість людей. Нині ми працюємо з ПЛР-тестуванням. Маємо основне й додаткове спеціальне обладнання в обласному лабораторному центрі,  таких тестів достатньо. Можемо за добу робити до 500 тестувань, – зазначив очільник області.

Роман Боднар водночас розповів про виїзди підготовлених, спеціально оснащених медбригад лікарів до ймовірних інфікованих або хворих із симптомами. Лікарі беруть проби та проводять ПЛР-тестування. Після цього, якщо є потреба, хворого госпіталізують.

Зауважимо, в області сформовані три хвилі медзакладів (за визначеним Національною службою здоров’я України механізмом, відповідно до послуг та оснащення установ). Вони зосереджені рівномірно по області залежно від кількості населення, аби ефективно надавати допомогу та лікувати хворих. Спочатку хворих доставляють в заклади першої хвилі. Якщо ліжко-місця будуть заповнені – черга за другою хвилею і т.д.

При цьому не всі хворі лікуватимуться в медзакладах. Якщо форма легка, хворі лікуватимуться амбулаторно із суворим дотриманням норм самоізоляції. Таким чином буде збережено ресурс для важких хворих та порятунку людей.

У ході брифінгу розповіли й про алгоритм роботи медпрацівників. Так, медики, які задіяні в трьох хвилях, працюватимуть вахтовим методом. Лікарі, відповідно до Постанови, які задіяні в роботі з інфікованими на COVID-19, одержуватимуть надбавку в 200 %. Для медиків організували й підвіз спецтранспортом, розроблені відповідні маршрути.

Додамо також, невдовзі область одержить 6 кубів вантажу, зокрема засобів захисту, масок, респіраторів різного захисту тощо. Насамперед для медпрацівників, правоохоронців, які працюють з потенційними хворими, та співробітники ДСНС.

До уваги жителів Черкащини: вчасно звертайтесь до сімейних лікарів! – якщо відчуваєте симптоми або ж повернулись з-за кордону чи контактували з хворим. Дотримуйтесь профілактичних заходів. Без потреби не виходьте з домівок.

Нагадаємо, в області станом на сьогодні виявлено 46 хворих на COVID-19 (15 – в Черкаській та Уманській лікарнях, решта 31 – під наглядом сімейних лікарів амбулаторно)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора