Пам’ятка Всесвітньої організації охорони здоров’я про тимчасові рекомендації для операторів ринку, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами
COVID – 19: ВООЗ розробила тимчасові рекомендації щодо правил роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час карантину
В умовах пандемії COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, світ перейшов на дистанційний режим існування - віддалена робота, онлайн-дискусії та зустрічі в Інтернеті стали звичайною практикою. Однак працівники харчової промисловості не мають можливості працювати з дому і зобов’язані продовжувати працювати на своїх звичних робочих місцях.
Саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я розробила тимчасові рекомендації для операторів ринку, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація продуктів харчування у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:
- або реалізація продуктів харчування в упаковці виробника;
- або фасування продуктів харчування у спеціально відведеному
приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торгівельній залі через продавця, за умови:
- наявність у продавця особистої медичної книжки;
використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
- пакування продавцем продуктів харчування в індивідуальну упаковку (наприклад: одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
- дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
- забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торгівельній залі;
- або реалізація нефасованих продуктів харчування шляхом
самообслуговування покупцями в торгівельній залі за умови:
- забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування
лише тих покупців, які мають одягненні засобів індивідуального
захисту (маска);
- забезпечення покупців, за потреби, засобів індивідуального
захисту (одноразовими рукавичками);
- забезпечення пакування покупцями продуктів харчування в індивідуальну упаковку (наприклад: одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
- забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торгівельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.