Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Робоча поїздка голови Звенигородської районної державної адміністрації Владислава Гончаревського до села Козацьке

Дата: 29.07.2020 23:59
Кількість переглядів: 485

Фото без опису 

В рамках запланованих робочих поїздок голова районної державної адміністрації  Владислав Гончаревський відвідав село Козацьке. 

 Відомості про село Козацьке починаються з XVIII ст. Належало воно спочатку Григорію Потьомкіну. Потім частина земель була подарована пану В.В.Енгельгардту як придане для його дочки Варвари, що згодом вийшла заміж за князя Сергія Голіцина. У 1829 році останній нащадок роду Голіциних Григорій продав значну частину маєтку Івану Фундуклею. У 1872 році маєток перейшов до дочки Григорія Голіцина – Варвари, яка згодом вийшла заміж за барона Врангеля.

За переписом 1897 року у Козацькому налічувалося 4344 особи.
На початку ХХ ст. Козацьке мало статус волосного села. Тут були лікарня, школа, винокурний завод, 31 вітряний млин, 4 кузні, один сільський банк. Село мало телеграфний і телефонний зв’язок.

На даний час у Козацькому проживає 1459 жителів.

 В ході зустрічі сільська голова Лідія Канельська розповіла про стан та перспективи розвитку соціальної інфраструктури села, питання благоустрою, хід виконання пріоритетних завдань на 2020 – 2021 роки.

 Спільними зусиллями сільської ради та СВК “Козацький” збудовано сільську амбулаторію, зроблено капітальний ремонт, обладнано якісною матеріально-технічною базою. Колектив у кількості 7 осіб очолює лікар з багаторічним стажем роботи Мирослава Зелінська. Козацька амбулаторія обслуговує жителів 2 населених пунктів – села Козацьке та села Княжа.
Наразі існує потреба в придбанні електрокардіографа. Також загальною проблемою сільських амбулаторій є ліквідація стоматологічного кабінету.

 У 1962 році було побудовано Козацьку загальноосвітню школу І – ІІІ ступенів. Керівник закладу – Сергій Коваленко. Проектна потужність школи 400 осіб. На даний час навчається 128 дітей. Цього року 17 дітей розпочнуть навчання у першому класі. Всі вікна замінено на енергозберігаючі склопакети, закінчено поточний ремонт в ході підготовки до нового навчального року. В належному стані працює шкільна їдальня, у 2020 році відремонтовано плити, харчуються всі учні школи. Серед проблем школи, які потребують вирішення – необхідність облаштування м’якими стільцями актової зали, доукомплектування матеріальної бази Нової української школи, заміна застарілої комп’ютерної техніки.

 Дошкільний навчальний заклад дитячий садок “Ромашка” загального розвитку відвідують 28 дітей. Наявні різновікова та старша групи.

 У Будинку культури для забезпечення дозвілля молоді села встановлено більярд та настільний теніс. Окремо обладнано спортивний зал. За фінансової підтримки сільської ради відремонтовано покрівлю. В наявності є звукове обладнання для проведення святкових заходів. За словами директора Сергія Ткаченка працюють танцювальні та вокальні гуртки. Особлива гордість – вокальні колективи “Славія” та “Берегиня”.

 Відвідали музей українського побуту часів козацької доби “Садиба козака”, який створив та облаштував отаман громадської організації “Козачанський курінь Вільного козацтва” Олег Голуб. На даний час вже прийнято в козаки близько 150 осіб, це жителі не тільки Звенигородського району, а й сусідніх. Протягом 7 років щорічно до свята Покрови Пресвятої Богородиці у закладах освіти району проводять посвяту у козачата та джури. Стараннями козаків встановлено пам’ятні знаки “Борцям за волю України” у селах Козацьке, Шевченкове, Княжа. Також за зібрані благодійні кошти односельчан у 2012 році при в’їзді в село Козацьке встановлено знак “Козацьке”.

 Головним роботодавцем і благодійником села є СВК “Козацький”, який з 1997 року очолює Володимир Зозуля. Основними напрямками діяльності сільськогосподарського виробничого кооперативу є вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур, насіння олійних культур, овочів, баштанних культур, коренеплодів, бульбоплодів, інших однорічних і дворічних культур, а також розведення великої рогатої худоби молочних порід.

 В перспективі Козацьке має увійти до новоствореної Звенигородської ОТГ, тому і поточні, і майбутні проблеми будемо вирішувати разом.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора